Potterovský nálet začíná novým rekordem

jps
13. 7. 2007 0:00
Harry vyráží popáté do světa
Foto: Reuters

Los Angeles - Pátý díl potterovské série do amerických kin zatím jen nesměle nahlédl a už je z toho rekord. Tradiční úterně středeční půlnoční předpremiérové projekce pro největší nedočkavce vydělaly 12 milionů dolarů, což z filmu Harry Potter a Fénixův řád činí nejúspěšnější snímek všech dob. Návrat krále před čtyřmi lety vysbíral 8 milionů dolarů.

A producenti věří, že stejně jako u předchozích snímků to nebude rekord první. V USA a Kanadě je pro něj od včerejška vyhrazeno 4285 plátnech a celkem je k vidění ve 44 zemích světa.

Potterovští fanoušci o pátém díle mluví jako o možná nejslabší, a přitom nejobjemnější knize - má bezmála osm set stran. Způsob, jakým se režisér David Yates s příběhem vypořádá, vyvolává jejich očekávání a otazníky. Ale stejně se většina z nich půjde přesvědčit na vlastní oči; navíc první recenze jsou vesměs pozitivní.

New York Magazine dokonce prohlašuje, že jde o vůbec nejlepší potterovský film. Kritika se shoduje, že novinka je také dosud nejtemnější, dokonce víc než Vězeň z Azkabanu.

Time Magazíne podotýká, že diváci shlédnou kromě obligátní porce akce a kouzel také vnitřní boj hlavního hrdiny, který v Potterovi svádí puberťák a epický hrdina. Recenzenti vyzdvihují i černý humor, ale podotýkají, že se velmi těžko daří zastřít slabší děj Fénixova řádu.

Až úsměvnou hysterii fanynek vyvolává očekávaná scéna, ve které se Harry poprvé políbí s dívkou. Sám Racliffe v show Larryho Kinga poznamenal, že jde o kladný moment v temném filmu, ale "není to zas až tak podstatné, jak si všichni myslí".

Pro stovky ječících fanynek, nezbytný kolorit každé potterovské premiéry, to podstatné je. V tomto ohledu asi nejbláznivější představení předvedly příznivkyně v Tokiu.

I režisér Yates zažívá jeden z debutů. Harry Potter je jeho prvním velkým filmem, za sebou má pár televizních snímků. "Vzal to nejlepší z ostatních filmů a dodal průbojnost, která tam předtím nebyla," říká o svém novém šéfovi Radcliffe.

První dva díly měl na starosti rutinér Chris Columbus; výsledkem přetlumočení knih, které ještě neměly takový rozsah, byly výpravně ilustrativní dětské snímky . Alfonso Cuaron pak nasadil temný tón thrilleru a Mike Newell zkombinoval akční scény s teenagerskou komedií.

Dlaší vrchol má potterovské léto 21. července, kdy vyjde sedmá a poslední kniha série, Harry Potter and the Deathly Hallows. S číslem 1,6 milionu už je nejobjednávanější knihou na britském Amazonu a hlavně předmětem spekulací, které dvě z přehršle postav autorka připraví o život, jak naznačila.

Ani filmoví protagonisté ale nevědí, jak celý příběh skončí. "Nikdo z nás ještě neví, jak knížka dopadne," tvrdí Radcliffe, který si sedmý díl také objednal na internetu a dva dny po vydání oslaví osmnácté narozeniny.

V České republice je premiéra plánována na 19. července. Dosavadní čtyři filmy vydělaly 3,5 miliardy dolarů a marketingový kolotoč se znovu roztáčí. J.K. Rowlingová mu právě pomohla, když oproti původním prohlášením připustila, že by v příbězích Harryho mohla nějakým způsobem pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy