Pátý filmový Harry Potter se zlobí a líbá

Irena Hejdová Irena Hejdová
26. 6. 2007 11:00
Horké potterovské léto nabírá na teplotě
Harry Potter a Fénixův řád: Evanna Lynch, Rupert Grint, Emma Watson, Daniel Radcliffe a Katie Leung
Harry Potter a Fénixův řád: Evanna Lynch, Rupert Grint, Emma Watson, Daniel Radcliffe a Katie Leung | Foto: Reuters

Londýn - Oficiální světovou premiéru si Harry Potter a Fénixův řád odbyde 3. července v Londýně. V domovském městě má malý čaroděj za sebou už první novinářskou projekci a tiskovou konferenci. Tedy malý - jedna z jeho filmových spoluhráček si chválila, jak dobře líbá.

Podle agentury Reuters je nový Harry Potter temnější a jeho hrdina se pohybuje na "tenké hraně mezi dobrem a zlem". Film ho prý ukazuje jako adolescenta, který se utkává se strastmi dospívání a s prvními výzvami dospělosti. Má také první přítelkyni - není to Hermiona, ale nová spolužačka Cho Changová, kterou ztvárnila Katie Leungová.

"Jsem si jista, že všichni chtějí vědět, jestli líbá dobře, a odpověď zní ano," upřesnila. "Zpočátku jsme byli trochu nervózní, ale po prvních pár záběrech jsme si to začali užívat," dodal Radcliffe. Možná proto je na nový film pyšnější než na předchozí.

Příběh ale podle Reuters nejspíš vyvolá nesouhlas fanoušků, alespoň těch, kteří nedospívají spolu s Potterem.  Harry tu totiž oproti předchozím filmům vystupuje mnohem odvážněji. "Harry se zlobí," charakterizoval roli sám Radcliffe na tiskové konferenci.

Na svědomí to všechno má nový režisér David Yates. Harry Potter je jeho prvním velkým filmem, za sebou má několik televizních snímků. "Zkombinoval přístup předchozích filmů se svým vlastním uchopením Harryho postavy," říká Radcliffe. "Vzal to nejlepší z ostatních filmů a dodal průbojnost, která tam předtím nebyla," dodává.

S tím souhlasí i představitelka Hermiony Emma Watsonová. "Fénixův řád je ze všech těch filmů nejautentičtější. David chtěl odhalit to pravdivé v našich postavách." 

Yates podle prvních reakcí přivedl Harryho na novou půdu a herce dotlačil dál než kdy předtím. Režisér s nadsázkou říká, že byl "odsouzen dát na film svou značku" a odlišit ho od prací tří režisérů před ním.

Ti mu zároveň při práci pomohli. "Alfonso Curaon a Mike Newell s Davidem strávili hodně času. A nešetřili radami," říká koproducent filmu David Heyman.

První dva díly měl na starosti Chris Columbus a výsledkem přetlumočení knih, které ještě neměly tak velký rozsah, byly výpravně ilustrativní dětské snímky kopírující svět knih. Cuaron pak nasadil temný tón thrilleru a Newell zkombinoval akční scény s teenagerskou komedií.

Foto: Aktuálně.cz

Fanoušci se sice trochu nevěřícně ptají, jak mohl Yates pátou bichli vměstnat do dvou hodin. Ale producenti jsou s ním  očividně spokojeni. Už teď oznámili, že Yates se ujme i šesté adaptace v pořadí, filmu Harry Potter a princ dvojí krve.

Nejdřív chtěli, aby další díl série natočil autor Ohnivého poháru Mike Newell či indická režisérka Mira Nairová. Teď se spekuluje, že by se Yates mohl ujmout i režie posledního snímku.

Na šestého Harryho Pottera už producenti vypisují castingy. V šestém dílu se své přítelkyně totiž dočká i Harryho kamarád Ron Weasley a nejspíš se o její roli strhne podobný boj jako o roli Cho Changové a Lenky Láskorádové. O role dívek po boku Harryho Pottera se loni utkalo kolem 15 tisíc mladých slečen.

Hledá se i představitel Toma Riddlea, mladý Lord Voldemort. Castingy v Londýně začínají už 1. července, zúčastnit se jich smějí jen Britové ve věku 15 až 18 let.

Foto: Aktuálně.cz

Další potterovské léto pak vyvrcholí 21. července, kdy  vyjde sedmá a poslední kniha série, Harry Potter and the Deathly Hallows. Ta už je pochopitelně předmětem divokých spekulací o tom, které dvě z přehršle postav autorka připraví o život.

Ani filmoví protagonisté ale nevědí, jak celý příběh skončí. "Nikdo z nás ještě neví, jak knížka dopadne," tvrdí Radcliffe, který si sedmý díl Harryho Pottera objednal na internetu a dva dny po vydání oslaví osmnácté narozeniny. "Nemám žádnou teorii, jak to dopadne, ale jsem si jistý, že nás Joanne Rowlingová překvapí něčím zajímavým a vzrušujícím."

 

Právě se děje

Další zprávy