Rowlingová změnila názor: Možná bude další Potter

krk,ČTK, BBC
10. 7. 2007 11:55
Britské knihkupectí už sepisuje petici
Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně: J.K. Rowlingová a její manžel Neil Murray
Premiéra filmu Harry Potter a Fénixův řád v Londýně: J.K. Rowlingová a její manžel Neil Murray | Foto: Reuters

Londýn - Takových zpráv ještě v letošním horkém potterovském létě uslyšíme. Joanne K. Rowlingová už kategoricky netvrdí, že vydáním nového, sedmého dílu o Harrym Potterovi dobrodružství dospívajícího kouzelníka skončí. Její mluvčí uvedl, že nejbohatší spisovatelka světa nyní říká: "Nikdy neříkej nikdy."

To prý sice není slib, že další dobrodružství napíše, ale také to není závazek, že už nic psát nebude. Rowlingová v rozhovoru v BBC řekla, že určitě plánuje napsat encyklopedii o všech postavách z Bradavic, o použitých kouzlech a místních jménech.

Až donedávna kategoricky tvrdila, že sedmým dílem Harry Potter and the Deathly Hallows, který bude v knihkupectvích 21. července, už psaní nových dobrodružství končí.

Foto: Reuters

Její nové zaklínadlo Nikdy neříkej nikdy je značným ústupkem od tohoto tvrzení. A fanoušci opět připomínají, jak nedávno hovořila o tom, že se jí po dokončení díla zmocnil velký smutek.

Jak ví každý přítel anglické literatury, mrtvý hlavní hrdina není pro pokračování překážka nijak zásadní. Klasickým příkladem je Sherlock Holmes sira Arthura Conana Doyleho, který ho nechal v roce 1893 zemřít, protože už ho měl "plné zuby". Nic mu to nepomohlo, protože tlak fanoušků byl tak velký, že osm let poté byl Holmes opět mezi "živými".

Možná to zafunguje i tentokrát. Knihkupectví Waterstone's zahájilo kampaň Zachraňme Harryho. Plánuje, že získá prostřednictvím internetu milion podpisů pod petici, aby Rowlingová napsala více potterovských knih bez ohledu na to, zda v nejnovějším díle Pottera zabila.

To tipuje asi polovina fanoušků, druhá soudí, že ze světa sprovodila jeho antipoda lorda Voldemorta. Oba tábory dohromady si už v internetovém megastoru zamluvily 1,6 milionu výtisku poslední knihy a ustanovily tím nový rekord.

Už 11. července vstoupí do světových kin adaptace páté knihy, filmy Harry Potter a Fénixův řád.

 

Právě se děje

Další zprávy