Harry Potter zvedne hůlku o dva dny dřív

BBC, AP, Hej
1. 6. 2007 10:20
Potterománie se zase rozjíždí, bude i Potterland
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Spider-man, Shrek a Piráti z Karibiku se budou ještě chvíli přetahovat v kinech mezi sebou, než přijde do ringu další těžký soupeř: Harry Potter.

Do amerických kin Harry Potter a Fénixův řád podle čerstvého oznámení vstoupí 11. července - o dva dny dříve, než bylo původně plánováno. Důvod změny studio Warner Bros neoznámilo. Česká kina teď už dospívající kouzelník navštíví poprvé 19. července.

Úplně poprvé bude páté filmové dobrodružství k vidění na slavnostní světové premiéře v japonském Tokiu, 3. července pak následuje "domovské" uvedení filmu v Londýně.

A následuje další bod potterovského letního programu: 21. července má vyjít sedmá a poslední kniha série - Harry Potter and the Deathly Hallows.

Fanoušci spekulují, kdo celé dobrodružství J.K. Rowlingové nepřežije, a jak David Yates našlapal Fénixův řád do délky jen lehce přesahující dvě hodiny.

Foto: Aktuálně.cz

Knihy o Harry Potterovi už byly přeloženy do 65 jazyků, celosvětově se jich prodalo 325 milionů kopií. Filmy z produkce Warner Bros zas dohromady vydělaly více než 3,5 miliardy dolarů

Není divu, že na potterománii chtějí vydělat i další. V USA tak chystají tématický park inspirovaný dobrodružstvími malého čaroděje. Pod jménem Kouzelný svět Harryho Pottera se na Floridě otevře v roce 2009.

"Plány, které jsem viděla, vypadají naprosto úžasně," říká  J. K. Rowlingová, která si hlídá, aby všechno bylo po jejím a peníze šly i do její kapsy. "Myslím, že fanoušci knih ani filmů nebudou zklamáni."

Park bude obsahovat atrakce a cesty založené na dobrodružstvích, která Harry Potter prožívá ve filmu. Přípravy vizuální podoby parku vede držitel Oscara za výpravu Stuart Craig, který pracoval i na potterovských filmech.

"Naším hlavním záměrem je, aby tenhle zážitek byl autentickou cestou do Harryho světa tak, jak ho známe z knih a filmů," souhlasí s autorkou.

 

 

Právě se děje

Další zprávy