Podzim patří Nově, Prima a ČT ztrácí

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 10. 2006 0:00
Praha - Tuhý souboj o televizní diváky zatím vyhrávají doktoři z růžové zahrady, ztracenci z tajemného ostrova a adepti na 15 minut slávy.
Foto: Archiv TV Nova

Nejdřív se mluvilo o tom, že trumfem pro podzimní schémata českých televizí budou reality show. Pak se ale ukázalo, že stará láska nerezaví a že na diváky pořád nejvíc zabírají české seriály. Jaký byl první měsíc souboje,  který spolu svádějí hlavně komerční stanice?

Nova vždy v pondělí a ve středu vysílá reprízu svého nejúspěšnějšího seriálu Pojišťovna štěstí, v úterý a ve čtvrtek pak nové díly Ordinace v růžové zahradě.

Foto: TV Prima

Prima proti Pojišťovně nasadila nový seriál Letiště a proti Ordinaci svoji vlajkovou loď, Rodinná pouta. Přesto Nova zatím drtivě vítězí na obou frontách.

"Se sledovaností všech podzimních projektů jsme velmi spokojeni," říká mluvčí Novy Veronika Šmítková. Například toto pondělí podle údajů ATO - Mediaresearch měla Pojišťovna štěstí sledovanost 1, 698 milionu diváků, zatímco konkurenční Letiště 906 tisíc lidí.

A to Pojišťovna štěstí zatím běží v repríze; nové díly se začnou vysílat už tento měsíc. "Druhá řada Pojišťovny štěstí startuje v pondělí 23. října a pevně věříme, že bude u diváků minimálně stejně úspěšná jako premiérové uvedení první řady," slibuje Šmítková.

Infobox
Autor fotografie: Profimédia

Infobox

Průměrná sledovanost
(počet diváků)
 

  • Ordinace v růžové zahradě (Nova)
    - 2 102 000
  • Česko hledá Superstar (Nova)
    1 991 000
  • Ztraceni (Nova)
    1 815 000
  • Pojišťovna štěstí (Nova)
    - 1 442 000
  • Rodinná pouta (Prima)
    - 1 190 000
  • Ulice (Nova)
    - 1 134 000
  • Letiště (Prima)
    - 923 000
  • Horákovi (ČT)
    - 815 000
  • Zoufalé manželky (Prima)
    - 800 000
  • Trosečník (Prima)
    - 619 000
  • Záchranáři (ČT)
    - 573 000

 

ČTĚTE TAKÉ:

 

Rekordman českých obrazovek při premiérovém uvádění v roce 2004 dosahoval téměř neuvěřitelných výsledků: v průměru se na něj dívalo 3,5 milionu diváků, poslední díl sledovalo dokonce 4,1 milionu diváků

Teď je průměrná sledovanost Pojišťovny 1, 44 milionu diváků, zatímco Letiště anoncované jako seriál nového typu s atraktivním  prostředím, hereckými hvězdami i filmovými postupy má skoro o půl milion diváků méně.

"Průměrná sledovanost Letiště dosahuje téměř jednoho milionu dospělých diváků za díl," potvrzuje mluvčí Primy Jana Malíková s tím, že i tady stejně jako u většiny seriálů jsou nejaktivnější cílovou skupinou ženy.

Jejich oblíbená televizní série Rodinná pouta měla skončit, ale reakce diváků i nové vedení stanice si vyžádaly pokračování. A diváci se Primě odvděčili, svou pravidelnou dávku emocí s Rodinnými pouty si dopřává průměrně 1, 19 milionu diváků.

Intrikánka Andrea
Intrikánka Andrea | Foto: Rodinná pouta

Nicméně Rodinná pouta nedosahují takových výsledků jako v dobách, kdy jim přímo nekonkurovala Ordinace v růžové zahradě. Ta teď ze souboje s Rodinnými pouty vychází jako jasný vítěz a v současné době je rekordmanem českých obrazovek.

Průměrná sledovanost Ordinace je přes 2 miliony diváků, kupříkladu ve čtvrtek 21. září se na příhody gynekologů dívalo 2,180 milionu lidí.

Doktoři také jako jediní mohou soupeřit ve sledovanosti se začínajícími zpěváky ze třetí série Česko hledá SuperStar, která zaznamenává až překvapivý úspěch.

Nova opět hledá superstar
Nova opět hledá superstar | Foto: Ludvík Hradilek

Její pondělní první vyřazovací kolo na Nově sledovalo 1, 919 milionu diváků; průměr je ještě vyšší a blíží se dvěma milionům, v neděli se u obrazovek dokonce sešlo rekordních 2,43 milionu diváků.

Konkurenční reality show Trosečník na Primě je přes velká očekávání a mediální kanonádu asi největším podzimním propadákem.

"Dobrodružná reality show Trosečník vtrhla na naše obrazovky velmi akčně a zejména mezi mladší generací se stala velmi populární," tvrdí diplomaticky mluvčí Malíková.

Trosečník
Trosečník | Foto: TV Prima

Ovšem poněkud v rozporu s čísly - Trosečník měl v sobotním hlavním vysílacím čase jen 491 tisíc diváků.

Slušně si naopak na Primě vede v pondělí americký seriál Zoufalé manželky, přes pozdější hodinu vysílání ho sleduje průměrně 800 tisíc diváků.

Ale i tady Prima prohrává s Novou, jejíž americký hit Ztraceni si v neděli večer najde průměrně 1, 815 milionu diváků. A to je víc než české primetimeové seriály i podvečerní Ulice.

Foto: Česká televize

Česká televize stojí poněkud stranou lítých bojů. "Na čtyřech kanálech ČT vytváříme kvalitní alternativu k vysílání komerčních televizí," říká mluvčí České televize Martin Krafl. Do souboje seriálů zatím ČT nasadila jen reprízu Záchranářů a středeční sitcom Horákovi.

Víc si ČT slibuje od taneční reality show Star Dance a hlavně hokejového seriálu Poslední sezona, který začne vysílat 20. října.

Přesto přesunula svůj podzimní trumf z pondělků na pátky se slovy "Vycházíme vstříc divákům, kteří chtějí současně sledovat další nové seriály na jiných stanicích".

 

Právě se děje

Další zprávy