Ztroskotá Trosečník na Vašutovi?

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 9. 2006 0:00
Praha - Jaká je reality show Trosečník, která se dnes představí na Primě? V úvodu se soutěžící vydali za pěti miliony dosti rozpačitě.

Reality show Trosečník se poprvé objevila ve Švédsku před devíti lety. Od té doby už se vysílala ve 48 zemích, celkem bylo natočeno 106 řad. Úctyhodná čísla dělají z Trosečníka jeden z nejúspěšnějších formátů reality show vůbec.

Jenže ani sebelepší formát reality show nezaručí automaticky úspěch. Klíčem je výběr soutěžících. Špatný casting potopil v Česku Big Brothera i druhou řadu VyVolených. A zdá se, že ani v případě Trosečníka se nepodařilo vybrat příliš sympatické typy.

Foto: TV Prima

První díl je sice spíše představovací, ale i tak by pořadu neuškodilo víc spontaneity i akčnosti. Snad se v dalších pokračováních dočkáme většího vzrušení.

Nepříliš jistým dojmem působí nejen casting a chvílemi nepříliš zvládnutý zvuk. Asi největším zklamáním prvního dílu je průvodce pořadem, herec Marek Vašut. Dělá mu problém mluvit souvisle na kameru, nepůsobí příliš přirozeně a chybějící esprit chce dohnat perlami  typu "tady se potí i kameny".

  • PŘEČTĚTE SI ON-LINE ROZHOVOR S MARKEM VAŠUTEM V MAGAZÍNU BLESKOVĚ.CZ

Mezi těmi "potícími se kameny" svede bitvu o pět miliónů korun šestnáct soutěžících. Polovinu tvoří modrý tým Krabů a červený tým Ještěrek. V každém družstvu je i jeden agilní starší pán - jeden z nich je bývalý pilot, druhý herec.

Mezi Trosečníky je i modelka, výrobkyně bižuterie či studentka konzervatoře. Lépe a sehraněji v prvním díle působí červené Ještěrky, soutěž je ale teprve na začátku a vše se může změnit.

Oba týmy soupeří nejen o jídlo, ale i různé výhody, které mají ulehčit život na ostrově. Když z původních šestnácti zbude deset soutěžících, sloučí se do jedné skupiny a pokračují v boji o celkové vítězství už každý sám za sebe.

Trosečník
Trosečník | Foto: TV Prima

Každý týden jeden z trosečníků vypadne; o celkovém vítězi rozhodnou diváci poté, co v soutěži zbudou poslední dva adepti na hlavní výhru - pět milionů korun.

Třicetičlenný štáb Trosečníka na Perlových ostrovech natočil už v létě, veškeré vysílání tedy půjde ze záznamu. Prima odmítá sdělit, kolik přesně ji Trosečník stál, jde prý ale o částku v řádu desítek milionů korun. "Investovali jsme do toho, aby soutěžící dostali opravdu zabrat," říká ředitel Primy Martin Dvořák.

Trosečník
Trosečník | Foto: TV Prima

V prvním představovacím díle soutěžící příliš zabrat nedostanou. Týmy se utkají v několika soubojích, zatím ale nejde o nic zvlášť drsného, pokud tedy za drsné nepovažujete přetahování o lano.

Mezi otravnými moskyty, medúzami a žraloky se soutěžící cpou kraby a kokosovými ořechy, spí pod širým nebem a zažívají první výhody i nevýhody života na "pustém" ostrově, který ale není tak liduprázdný, jak by se mohlo zdát. Paralelně s Primou tu totiž natáčela i turecká a polská televize.

 

 

Právě se děje

Další zprávy