Oscarovou sezónu zahájil němý Umělec a amatéři lásky

Pavel Kroulík
29. 11. 2011 20:21
Favoritem je také Spielberg a Clooney herec i režisér
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - O titul startéra oscarové sezóny se přetahuje několik institucí a sdružení. Jedním z nich jsou nezávislé Gotham Independent Film Awards. I ony připomínají, že často odměňují pozdější vítěze zlatých sošek jako například Hurt Lockera.

Letos si jejich poukázku na Oscary musí napůl rozdělit Terrence Malick se svou vizuální poémou Strom života a tvůrci komedie Beginners (Začátečníci, na DVD vyšlo jako Začátky). Ceny organizuje Independent Feature Project - největší severoamerické uskupení pro podporu nezávislé kinematografie.

Foto: Aktuálně.cz

Možný oblíbenec

Začátky v hořkosladkém módu vyprávějí „o životě, lásce, smutku, smrti i strachu" a můžou se pochlubit silným hereckým obsazením. Grafik Oliver (Ewan McGregor) krátce po smrti svého otce (Christopher Plummer) potkává svobodomyslnou Annu (Mélanie Laurentová) a zjišťuje, že v otázce vztahů je začátečník. Až při vzpomínkách na otce, který po smrti své ženy přiznal homosexualitu a zbytek života si užil jako divoký mejdan, se Oliver rozhodne dát šanci vážné známosti.

Autor filmu Mike Mills točil reklamy a videoklipy, jeho debut Thumbsucker o teenagerovi, jenž si věčně cucá palec, vyhrál v roce 2005 v Sundance. V angloamerickém tisku mají Začátky výtečné hodnocení - 84 procent recenzí evidovaných na serveru Rottentomatoes je kladných. Příběh „o věčných začátečnících lásky" by mohl být podobným oblíbencem ve výročních žebříčcích a cenách jako loni třeba snímek Děcka jsou v pohodě.

Dvouapůlhodinový Strom života s přísným otcem Bradem Pittem a Seanem Pennem, v němž se prolíná několik časových rovin, vyhrál letos Zlatou palmu v Cannes, ovšem dočkal se tu velmi protichůdných reakcí.

Foto: Festival de Cannes

Malick v něm svým „dětským viděním" podává příběh jedné rodiny z 50. let minulého století a zároveň ho zasazuje do kontextu všehomíra. Jak připomínají i kladné recenze, pro moderního a zcyničtělého člověka je ovšem velmi těžký úkol naladit se na „správnou vlnu".

Herečka Tilda Swintonová předávající hlavní Gotham Award nejprve uvedla nominované, ale pak pustila záznam, na kterém členka poroty Natalie Portmanová vysvětlila, proč porota cenu za film roku rozdělila. Moderátoři Edie Falco a Oliver Platt přivítali na pódiu výkvět nezávislého filmu. Čestné ceny letos patří Davidu Cronenbergovi, producentu Tomu Rothmanovi a hercům Garymu Oldmanovi a Charlize Theronové.

Další trofeje dostala Felicity Jonesová (průlomový herecký výkon v Like Crazy) nebo herecké obsazení filmu Začátky. Snímek Scenes of a Crime získal trofej pro „nejlepší film, který nehrají ve vašem okolí" a cena diváků patří snímku Girlfriend o muži s Downovým syndromem, který se zajímá o svobodnou matku.

Spielberg a služky

Z možných favoritů sezóny se hodně mluví také o netypickém, němém a černobílém titulu The Artist (Umělec), jejž francouzský režisér Michel Hazanavicius pojal jako poctu němé kinematografii. Potvrdily to i úterní nominace na další nezávislé ceny Film Independent Spirit Awards, kde The Artist získal pět nominací.

Foto: Aktuálně.cz

Tyto trofeje jsou označované za nezávislé nebo umělecké Oscary a udílejí se den před zlatými soškami v neformální atmosféře, nejčastěji na pláži v Santa Monice. Letos v únoru je opanovalo baletní drama Černá labuť a pozdější oscarový vítěz Králova řeč. Opět se tak prokázalo, že nezávislé filmy již nepatří jen úzkému okruhu zájemců.

Zároveň to podle kritiků lze brát jako důkaz, že se nezávislé filmy často přesouvají do kategorie „kvalitní komerční film" a studia je vyrábějí jako dobrý doplněk ke svým megahitům, na které chodí jen mladší publikum. I tyto velkofilmy se objevují v oscarových nominacích, aby přitáhly toto publikum k televiznímu předávání, ale většinou příliš nebodují mimo „technické" kategorie.

Stejný počet nominací jako the Artist získal i film Take Shelter. Snímek režiséra Jeffa Nicholse s Katy Mixonovou, Michaelem Shannonem a Jessikou Chastainovou vypráví o muži, jenž začne mít děsivé apokalyptické sny a buduje protibouřkový bunker. 

Šestici titulů nominovaných na Spirit Award za film roku doplňuje komediální drama 50/50, v němž Joseph Gordon-Levitt onemocní rakovinou, dále akční thriller Drive a dvě rodinná komediální dramata - zmínění Beginners a The Descendants (Potomci).

V této novince autora Bokovky Alexandera Payna ztvárnil George Clooney hlavní roli velkostatkáře, jehož žena upadne do kómatu a on se snaží navázat vztah se svými dvěma vzpurnými dcerami. 

Foto: Aktuálně.cz

Všechny doposud zmíněné filmy patří do předběžné sestavy favoritů sezóny, jež začíná pomalu krystalizovat v médiích. Z dalších titulů se typickým oscarovým kandidátem zdá být The Help (Proti pravidlům), drama o vzpouře černošských služek z amerického jihu v 60. letech minulého století, a také Moneyball s Bradem Pittem v roli manažera baseballového týmu.

Manželské páry a 11. září

Mluví se rovněž o komedii Woodyho Allena Půlnoc v Paříži a o Scorseseho 3D novince Hugo a jeho velký objev. Zabodovat by prý mohla i novinka Stevena Spielberga War Horse, která teprve přijde do kin, nebo film Příšerně nahlas a k nevíře blízko.

Tato adaptace druhého románu Jonathana Safrana Foera (zfilmován byl i debut Everything Is Illuminated) se vyrovnává skrze postavu devítiletého chlapce s traumatem 11. září 2001. Film, ve kterém hrají Thomas Horn, Sandra Bullocková, Tom Hanks či Max von Sydow, režíroval Stephen Daldry, specialista na uhlazené umění blízké akademii.

Foto: Aktuálně.cz

K černým koňům sezóny by podle zámořských médií mohla patřit i vizuálně vytříbená britská adaptace Le Carrého románu Tinker, Tailor, Soldier, Spy (Jeden  musí z kola ven), nebo Fincherův přepis první části trilogie Milénium - snímek The Girl With The Dragon Tattoo (Muži, kteří nenávidí ženy) s Danielem Craigem. Film sice ještě neměl oficiální premiéru, ale už předem se o něm vzrušeně hovoří.

Spíše tématem kritického náhledu na politiku by mohla zaujmout i Clooneyho režijní novinka Ides of March (Březnové idy; v Česku poběží pod názvem Den zrady). Clooney zde tentokrát hraje zkorumpovaného politika, jeho idealistického poradce ztvárnila vycházející hvězda Ryan Gosling (hraje i v Drive).

Své šance má i zatím poslední počin Romana Polanského, jízlivá komedie Bůh masakru, která měla výtečné ohlasy v Cannes. Jde o adaptaci stejnojmenné divadelní hry od známé francouzské autorky Yasminy Rezy; v hlavních rolích excelují Kate Winsletová, Jodie Fosterová, Christoph Waltz a John C. Reily. Čtveřice řeší hádku svých malých synů a ukazuje se, že když se dospělí stanou obětí svých pudů, dokážou se rvát mnohem otřesněji než děti.

Pokud lze hledat mezi předběžnými favority styčné body, pak je to kromě Umělce spíše umírněná forma a důraz na příběh podpořený hereckými výkony. Poměrně často jde o adaptace knih či právě divadelních her.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy