Buřič Oliver Stone zfilmuje příběh Edwarda Snowdena

Kultura Reuters Kultura, Reuters
2. 6. 2014 23:46
"Je to jeden z největších příběhů naší doby. Skutečná výzva," řekl oscarový režisér Oliver Stone o činu muže, který zveřejnil supertajné informace z americké Národní bezpečnostní agentury.
Oliver Stone si z loňského festivalu v Karlových Varech odvezl Křišťálový globus.
Oliver Stone si z loňského festivalu v Karlových Varech odvezl Křišťálový globus. | Foto: ČTK

Los Angeles - Oscarový režisér Oliver Stone převede do filmové podoby příběh Edwarda Snowdena, který zveřejnil supertajné informace o rozsáhlém špionážním programu NSA po teroristických útocích z 11. září 2001, a vyvolal tak vlnu rozhořčení v americké i světové veřejnosti, což nakonec vedlo k přípravě změn těchto programů. 

Snowden nyní žije v ruském exilu. V USA byl obviněn ze špionáže a dalších trestných činů a v případě usvědčení mu hrozí až třicetileté vězení.

Film využije jako předlohu knihu novináře z Guardianu Luka Hardinga. Stone společně s koproducentem Moritzem Bormanem koupili filmová práva jeho titulu The Snowden Files: The Inside Story of the World's Most Wanted Man (Snowdenova akta: Zasvěcený příběh nejhledanějšího muže světa).

Tým novinářů britského listu získal za sérii článků o Snowdenovi letošní Pulitzerovu cenu.

"Je to jeden z největších příběhů naší doby. Skutečná výzva. Jsem rád, že můžu spolupracovat s lidmi z Guardianu," řekl Oliver Stone.

Ten je majitelem dvou Oscarů za filmy Četa a Narozen 4. července.

Loni se zastavil na filmovém festivalu v Karlových Varech, kde překvapoval protiamerickými proklamacemi.

"Pro mě je Snowden hrdina, neboť odhalil tajemství, která bychom všichni měli znát, a to že Spojené státy opakovaně porušují čtvrtý dodatek (americké ústavy)," prohlásil loni Stone na tiskové konferenci na MFF v Karlových Varech. „Chci se vás na něco zeptat: Jste v NATO?" zeptal se například na tiskové konferenci většinou překvapených českých novinářů. „A proč? Kdo vám řekl, abyste tam vstupovali?" rozvášnil se s tím, že tato obranná smlouva měla skončit s pádem východního bloku. Dodal, že stejně jako rozpad sovětského bloku málokdo předpokládal, tak podobně může skončit jeho západní konkurent: „Všechny tyranie někdy skončí," uvedl Oliver Stone.

Stoneův film je druhý, který o Snowdenovi vzniká. Společnost Sony Pictures v uplynulém měsíci koupila práva na knihu o Snowdenovi od novináře Glenna Greenwalda.

 

Právě se děje

Další zprávy