Snowdena dostanou do filmu producenti Jamese Bonda

ČTK ČTK
15. 5. 2014 13:38
Práva na knihu Glenna Greenwalda, který získal Pulitzerovu cenu za zpravodajství v kauze Edwarda Snowdena, koupilo studio Sony Pictures Entertainment.
Edward Snowden loni vyzradil novinářům podrobnosti o sledovacích programech americké tajné služby NSA. Získal azyl v Rusku.
Edward Snowden loni vyzradil novinářům podrobnosti o sledovacích programech americké tajné služby NSA. Získal azyl v Rusku. | Foto: Reuters

Los Angeles - Studio Sony Pictures Entertainment koupilo filmová práva na knihu novináře Glenna Greenwalda o Edwardu Snowdenovi. Jak dnes informovala agentura Reuters, studio najalo producenty ze série filmů o Jamesi Bondovi, aby přenesli tento příběh na plátno.

Třicetiletý Snowden, který v loňském roce vyzradil novinářům podrobnosti o sledovacích programech americké tajné služby NSA, získal azyl v Rusku a hrozí mu, že bude zadržen a vydán do Spojených států, pokud vkročí do některé z jejich spojeneckých zemí.

Greenwald byl jedním z prvních novinářů, který informace vynesené Snowdenem zveřejnil v britském listu The Guardian. S dokumentaristkou Laurou Poitrasovou pak získali Pulitzerovu cenu za zpravodajské krytí Snowdenova útěku.

Greenwaldova kniha No Place to Hide: Edward Snowden, the NSA, and the U.S. Surveillance State, vyšla v úterý. Líčí jeho práci se Snowdenem na informování o tom, jak NSA shromažďuje informace.

Novinář vyjádřil velkou radost nad spoluprací se Sony Pictures při převádění knihy na filmové plátno a dodal, že studio za sebou má dlouhou a úspěšnou historii na poli "hlubokých a prokreslených příběhů ze skutečného života".

Žádné informace o obsazení, režisérovi či termínu premiéry zatím nebyly zveřejněny.

 

Právě se děje

Další zprávy