Netflix k seriálu Koruna nepřidá varování, že jde o umělecké dílo

AP
6. 12. 2020 17:55
Netflix k seriálu Koruna nepřidá varování, že jde o umělecké dílo

K hranému seriálu Koruna, který vyobrazuje osudy členů britské královské rodiny, Netflix nepřidá upozornění, že se jedná o umělecké dílo. Videotéka to oznámila v sobotu. "Vždy jsme o Koruně mluvili jako o hraném dramatu. Naši předplatitelé chápou, že se jedná o fikci, která vychází ze skutečných reálií," uvedl Netflix.

K tomu, aby ke Koruně doplnil upozornění, jej minulý týden vyzval britský ministr kultury Oliver Dowden. Podle agentury AP ho k tomu přiměla nedávná čtvrtá řada seriálu, která se odehrává v Britech dodnes sporně vnímaných 80. letech minulého století a v níž vystupují postavy znázorňující královnu Alžbětu II., tehdejší premiérku Margaret Thatcherovou nebo princeznu Dianu, jejíž tragická smrt při autonehodě roku 1997 zasáhla celý národ i svět.

Také Dianin bratr Charles Spencer apeloval na Netflix, aby ke čtvrté řadě Koruny dodal upozornění, že jde o fikci. "Strašně by pomohlo, kdyby diváci na začátku každé epizody dostali varování, že takto se to ve skutečnosti nestalo a že seriál se jen volně inspiruje skutečností," řekl Spencer televizi ITV.

 

Právě se děje

Další zprávy