Ministerstvu kultury peníze neubudou, naopak dostane o 1,2 miliardy navíc

ČTK ČTK
27. 7. 2022 13:53
Ministerstvu kultury peníze neubudou, naopak dostane o 1,2 miliardy navíc

Návrh novely státního rozpočtu na letošní rok, který v září projedná sněmovna, navýší rozpočet ministerstva kultury o přibližně 1,2 miliardy korun na 16,42 miliardy. Původní návrh ministerstva financí přitom počítal s tím, že úřadu vedenému Martinem Baxou z ODS rozpočet naopak klesne na 14,32 miliardy.

Nový návrh by měl zajistit dalších téměř 600 milionů na filmové pobídky Státnímu fondu kinematografie. Ten na ně dosud měl 800 milionů ročně, suma se v posledních letech navyšovala kvůli vysoké poptávce. Letos byl systém pobídek pro velký zájem žadatelů zastaven hned v lednu.

Návrh novely státního rozpočtu dále navyšuje objem peněz pro Národní památkový ústav o 314,6 milionu korun. Na provoz státních příspěvkových organizací půjde 280 milionů. Další navýšení rozpočtu o 15 milionů je určeno dotacím pro Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech a jiným žadatelům.

Ministerstvo kultury nyní hospodaří s 15,24 miliardami korun. Vláda premiéra Petra Fialy z ODS v programovém prohlášení slíbila, že se chce blížit k tomu, aby na kulturu šlo jedno procento ze státního rozpočtu. V rozpočtu na letošek by v takovém případě výdaje musely činit 18,9 miliardy korun. Pokud by stát chtěl poslat jedno procento na kulturu bez výdajů na církve, částka by byla ještě výrazně vyšší.

 

Právě se děje

Další zprávy