Matt Damon se opřel do republikánky Sarah Palinové

12. 9. 2008 16:30
"Hokejové mámy" z Aljašky už si všimli i satirici

Los Angeles - Americký herec Matt Damon si ve zprávách televizní stanice CBS velmi nevybíravě rýpnul do republikánské kandidátky na viceprezidentku Sarah Palinové.

Podle něj si John McCain vybral dosud zcela neznámou političku velmi vypočítavě a jde o pouhé populistické politikaření. Poukázal na to, že o Palinové před osmi týdny ještě nikdo nic nevěděl; byla zatím jen starostkou malinkého aljašského města a pouhé dva roky guvernérkou státu, kde lišky dávají dobou noc.

Damonův televizní projev byl sice - soudě podle jednotlivých výroků - míněn v nadsázce, herec jej ovšem zároveň přednesl velmi seriózním tónem. Viz záznam z dotyčného televizního vystoupení:

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jako vtip vyznělo už to, když Damon tvrdil, že McCain nemusí kvůli pokročilému věku 72 let přežít celé volební období, a Palinová se tak snadno může stát prezidentkou. Tuto eventualitu Damon pokládá za "katastrofální".

Foto: Reuters

Doslova prohlásil: "Myslím, že je tu docela dobrá šance na to, aby se Sarah Palinová stala prezidentkou, a myslím, že to je dost děsivá věc. Je to vážně jako nějaký špatný film od Disneyho o hokejové mámě. ´Ach, já jsem jen hokejová máma z Aljašky´ - a pak se potká třeba s Putinem... a použije všechna ta lidová moudra, která se naučila na hokejovém kluzišti... to je naprosto absurdní... je to skutečně hrozivá možnost."

Damon se zastavil nejen u původu a rodinného zázemí Palinové, ale i u její konzervativní víry a světonázoru. "Potřebuju vědět, jestli si myslí, že dinosauři byli na Zemi jen 4000 let před námi. Opravdu to chci vědět, protože ona bude mít přístup ke kódům od jaderných zbraní. Bude chtít třeba zakazovat nějaké knížky?"

Foto: Aktuálně.cz

Damonův výstup má v současné Americe samozřejmě svou váhu; zvlášť v atmosféře "druhých šedesátých let", která je v uměleckých kruzích velmi zřetelná.

Nicméně celkový vliv na obyčejné voliče je zpochybnitelný. Právě herci jsou zároveň populární, a zároveň se na ně všeobecně nahlíží jako na rozmazlené a zhýralé liberály z Hollywoodu, odtržené od běžné reality.

Damon, který se v posledních letech proslavil rolí bývalého agenta Jasona Bournea, je zároveň přijímán veřejností jako vzorný manžel a otec, navíc loni vyhrál v magazínu People anketu o nejvíce sexy muže světa a jeho filmy patří k těm nejvýdělečnějším. Přitom ještě přinášejí poselství, které směřuje proti establishmentu.

Sheryl Crow
Sheryl Crow | Foto: Reuters
Čtěte také:
Sheryl Crow dělá Baracku Obamovi dealera
Ludacris uráží McCaina. Z lásky k Obamovi
Nohatá vrána zase zpívá, jak jí zobák narost
Jon Voight zveřejnil tirádu proti Obamovi
Nicholsonovo video pro Clintonovou je hitem

Damon je tedy ideální typ "slušného rebela" - na rozdíl od rebelujících hippie herců z 60. let má image spořádaného občana, hodného syna a ideální partie.

Jenomže právě to, na co Damon upozorňuje u Palinové - tedy onen prototyp "matky z lidu, která se dostane zničehonic až na vrchol" - je něco, co velmi dobře rezonuje s všeobecně rozšířenou vírou v americký sen.

Foto: Bontonfilm

Damon tedy může kriticky poukázat na kýčovitost tohoto mediálního klišé, ale nemůže s ním nijak bojovat, už proto, že jeho vlastní kariéra je jenom dalším příkladem "splněného amerického snu".

Pověst mu také částečně kazí to, že si z něj před lety udělali legraci tvůrci satiry Team America, kde jej zpodobnili jako poněkud mentálně pomalejšího - a přiřadili ho po bok dalším celebritám, které se rády vyjadřují do médií k politickým otázkám (viz zde).

Vstup Palinové na scénu velké politiky už každopádně zavdal příčinu satirikům k četným vtipům. S dobrým mystifikačním volebním spotem přišla známá stránka Funny or Die, kde Palinovou představuje herečka Gina Gershonová.

V klipu "Palinová" odmítne globální oteplování s tím, že na Aljašce je přece pořád zima, a nakonec se svlékne do bikin s motivem americké vlajky a střílí jako správná republikánka z brokovnice.

 

Právě se děje

Další zprávy