Sheryl Crow dělá Baracku Obamovi dealera

Red Kul
21. 8. 2008 17:50
Podpora umělců Obamovi nabírá na síle
Foto: Universal

New York - Sheryl Crow rozjela hazardní letadlo, na kterém by měl vydělat Barack Obama.

V kampani organizace Rock the Vote vyhlásila, že prvním padesáti tisícům lidí, kteří zaregistrují tři své mladé kamarády k volbám, dá zdarma digitální kopii svého nového alba Detours.

Zpěvačka patřila před osmnácti lety k zakladatelům Rock the Vote a říká, že její deska koresponduje s posláním tohoto sdružení, jež se snaží zapojit mladé lidi do věcí veřejných - do politiky na celostátní i lokální úrovni, ale i do kultury a občanské společnosti.

Už teď napomohla Rock the Vote k registraci dvou milionů mladých lidí do listopadových voleb, což je třikrát víc než kdy jindy. A právě nabídka Sheryl Crow odstartovala finální část jejich kampaně.

Registrace voličů je v USA klíčovým faktorem v předvolebním období. Na rozdíl od evropské praxe nejsou Američané k volbám registrováni automaticky dle svého místa bydliště, ale musí se ke svému volebnímu právu aktivně "přihlásit".

Obama byl původně proti tomu, aby stát pomáhal obětem hypoték. Bylo by údajně "morálním hazardem" podporovat Američany, aby dělali chyby
Obama byl původně proti tomu, aby stát pomáhal obětem hypoték. Bylo by údajně "morálním hazardem" podporovat Američany, aby dělali chyby | Foto: Reuters
Čtěte také:
Ludacris uráží McCaina. Z lásky k Obamovi
Nohatá vrána zase zpívá, jak jí zobák narost
Jon Voight zveřejnil tirádu proti Obamovi
Nicholsonovo video pro Clintonovou je hitem

"Chci, aby se lidi probudili a začali se angažovat," prohlásila šestačtyřicetiletá zpěvačka. Zároveň nabízí zdarma svůj song Gasoline všem, kteří se zaregistrují na stránce organizace nebo se přihlásí k odběru jejich mailing listu.

Na Detours zpívá o adopci, rakovině prsu, životním prostředí, válce v Iráku i hurikánu Katrina - tedy o věcech, ve kterých se angažovala už dřív.

Foto: Universal

"Jsou to věci, o kterých mluví všichni, ale já teď mám opravdovou naději. Nedovedu si představit, že bych nyní psala písničky o něčem jiném; cítím naléhavost těch témat."

Přitom ale říká, že nepropaguje své politické postoje ani konkrétní kandidáty; jde jí o "budoucnost ročního syna Wyatta a demokracie v Americe".

Podobně je na tom Rock the Vote. Oficiálně byla založena na obranu svobody slova a uměleckého vyjádření, ale podle republikánů témata a jejich navrhovaná řešení ukazují, ke které straně organizace inklinuje.

Za pravdu jim může dát přesun politického ředitele Rock The Vote, který začal pracovat ve volebním štábu Baracka Obamy.

Další z šéfů organizace zase produkoval klip Yes We Can pojmenovaný podle Obamova volebního hesla, ve kterém rapper will.i.am - další z příznivců Rock the Vote - zremixoval a "zhudebnil" projev demokratického kandidáta na prezidenta.

Sheryl Crow zároveň vyzvala další hudebníky, aby se začali věnovat tomu, co pálí Američany. Stejně jako v 60. a 70. letech, kdy prý na rozdíl ode dneška umělci mezi sebou soutěžili, kdo vytvoří hudbu komerčně úspěšnou a politickou zároveň.

Těšit ji tak může, že nadšeným fanouškem demokratického kandidáta na šéfa Bílého domu je sám symbol 60. let Bob Dylan. "Obama může znovu nastavit definici toho, co je a co dělá politik," prohlásil šestašedesátiletý hudebník.

"Věřím, že věci se mohou změnit. A některé by měly už brzy," říká muž, který hlásí, že časy se mění, už od roku 1964 - kdy tenhle jeho možná nejslavnější song vyšel na jeho třetím albu.

Peprnou podporu vyjádřil Obamovi další rapper Ludacris, ale jeho vítězství jako šanci na změnu nadšeně vítá a podporuje většina hudebníků; už proto, že současný prezident Bush se mezi nimi netěší oblibě. Obamu by rád viděl v Bílém domě i herec Robert de Niro.

 

Právě se děje

Další zprávy