Herec Jon Voight zveřejnil tirádu proti Obamovi

Kamil Fila Kamil Fila
29. 7. 2008 20:10
Otec Angeliny Jolie se bojí, že v USA bude socialismus
Jon Voight ve filmu Transformers
Jon Voight ve filmu Transformers | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Sám už si v Pearl Harboru hrál prezidenta Franklina Delano Roosevelta a nyní vystoupil proti nejvážnějšímu kandidátovi na prezidentský úřad v USA.

Herec Jon Voight, jenž se v mládí proslavil snímkem Půlnoční kovboj a nyní patří k uznávaným představitelům výrazných vedlejších rolí (Lovci pokladů, Transformers), se na rozdíl od své liberálně smýšlející dcery Angeliny Jolie, která se ho oficiálně zřekla, projevuje jako jeden z mála konzervativců v Hollywoodu.

Mezi ně se ze známějších celebrit počítá víceméně jen pár drsných chlapů - kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger, herec a režisér Clint Eastwood, Sylvester Stallone, Tom Selleck, Chuck Norris, Bruce Willis, Kurt Russell, Adam Sander, Denzel Washington, James Woods, John Malkovich, Gary Sinise a Robert Duvall.

Jon Voight, Angelina Jolie a její bratr James Haven v době, kdy se rodina stýkala
Jon Voight, Angelina Jolie a její bratr James Haven v době, kdy se rodina stýkala | Foto: Aktuálně.cz

Většina ostatních herců v Hollywoodu smýšlí liberálně; mnozí jsou navíc silně aktivističtí, především manželé Susan Sarandonová a Tim Robbins, dále Sean Penn, Martin Sheen, Barbra Streisandová, George Clooney či Matt Damon.

Právě proto vzbudil takové rozrušení kousavý článek s názvem Mé starosti o Ameriku, který Voightovi otiskl v pondělí deník Washington Times. V něm devětašedesátiletý herec označil prezidentského kandidáta Baracka Obamu za "muže, který neuspěl a zůstává pozadu ve všech směrech".

V textu  zopakoval některá obvinění, jež pronesl už v nedávném televizním interview, totiž že Demokratická strana používá v médiích politickou propagandu a snaží se stůj co stůj dostat Obamu do Bílého domu.

Čtěte také: Nicholsonovo video pro Clintonovou je hitem internetu

Herec pak výslovně varuje voliče, že se Amerika stane „socialistickým státem" a že pokud Obama vyhraje v listopadových volbách, pozice Spojených států budou ve světě "oslabeny".

Působivé pozadí. Barack Obama mluví na tiskové konferenci, kterou uspořádal ve starověké římské citadele v Ammánu, hlavním městě Jordánska.
Působivé pozadí. Barack Obama mluví na tiskové konferenci, kterou uspořádal ve starověké římské citadele v Ammánu, hlavním městě Jordánska. | Foto: Reuters

"Demokraté cílili na mladé lidi, protože vědí, jak snadné je zplodit cokoli, co je potřeba k tomu, aby mohli programovat jejich mozky," napsal přímo Voight a pokračoval: "Obama vyrůstal vychováván velmi rozzlobenými a militantními bílými i černými lidmi, kteří získají moc pro své potřeby demoralizovat tuto zemi a vytvořit socialistickou Ameriku."

Svůj článek zakončil představitel biblického Noa a papeže Jana Pavla II. slovy: "Pokud, Bůh chraň, bude Obama prezidentem, prožijeme si socialistickou éru, jakou Amerika ještě nikdy předtím neviděla a naše země bude ve všech směrech oslabena."

Jistou ironií je, že Voight za svůj život ztvárnil množství postav ve filmech, které ukazují neblahé důsledky tvrdé konzervativní politiky, jako je například film o špiclování civilního obyvatelstva, Nepřítel státu (1998) či politický thriller Mandžuský kandidát (2004) o vymývání mozků.

Foto: Aktuálně.cz

Hercova tiráda ovšem zůstává osamocená a slyšet jsou spíš Obamovi příznivci. "Posledních osm let bylo pro naší země špatných a věřím, že kdyby v jejím čele stanul Barack Obama, hodně by nám to pomohlo. Věřím, že zvítězí," prohlásil nedávno ve Varech Robert de Niro.

O nic méně nadšeným fanouškem demokratického kandidáta na šéfa Bílého domu není Bob Dylan. "Obama může znovu nastavit definici toho, co je a co dělá politik," řekl šestašedesátiletý hudebník pro The Times.

"Amerika prochází sociální krizí a tenhle chlap je tady, aby politiku od základu změnil," řekl Dylan s tím, že chudoba zachvátila celou zemi. "Věřím, že věci se mohou změnit. A některé by měly už brzy," říká muž, který hlásí, že časy se mění, už od roku 1964 - kdy tenhle jeho  možná nejslavnější song vyšel na jeho třetím albu.

Možná proto na aktuální části svého "nikdy nekončícího turné" hraje tento seismograf i iniciátor společenských a politických změn 20. století tolik písní z 60. let.

Jeho syn Jesse se zase spojil s raperem will.i.am a spolu s dalšími příznivci senátory Obamy natočili populární video Yes We Can - remix jeho projevů nazvaný podle volebního hesla.

Moderní technologie a internet tradičně přejí demokratickým kandidátům. Hitem se na jaře stalo i video Jacka Nicholsona pro Hillary Clintonovou; bohužel marně.

Yes We Can
Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy