25 let zpomaleného času a filozofické akční sci-fi. Film Matrix změnil žánr

tst Kultura tst, Kultura
Aktualizováno 31. 3. 2024 11:49
Tuto neděli uplynulo 25 let od chvíle, kdy hrdinka snímku Matrix jménem Trinity vyskočila do vzduchu, čas na chvíli zamrzl a kamera se kolem ní obtočila. Mnoho diváků mělo oprávněný pocit, že nic takového nikdy předtím neviděli. Jak film sester Wachowských, tehdy ještě bratří Wachowských, změnil žánr sci-fi a vůbec kinematografii?
Foto: Warner Bros.

Morpheus

Vůči projektu byli podezřívaví nejen producenti, ale též herci. Ústřední roli Nea odmítl třeba Will Smith, který raději natočil odpočinkovou westernovou sci-fi Wild Wild West. Později řekl časopisu Wired: "Já bych Matrix úplně zkonil. Tehdy jsem nebyl tak chytrý jako Keanu." Narážel samozřejmě na Keanu Reevese, který rolí Nea oživil svou skomírající kariéru. V době premiéry Matrixu mu bylo 34 let.

Ani Laurence Fishburne, představitel tajemného gurua Morphea, nebyl první volbou. Před ním roli odmítl Samuel L. Jackson, čímž si působivě "předali štafetu", neboť Fishburne o několik let dříve nechtěl part v Pulp Fiction, který vzal právě Jackson.

Fishburne nakonec s rolí Morphea srostl. Ještě krátce před pandemií ve sledované talk show moderátora Conana O’Briena poznamenal, že i po 40 letech ve filmovém průmyslu si jej lidé spojují nejvíce s touto rolí. Rozmrzelý je prý jen z toho, že mnozí fanoušci se ani neobtěžují naučit se jeho jméno a oslovují ho jako Morphea.

 

Právě se děje

Další zprávy