Ne seriál, ale film. Disney natočí příběh Landa z Hvězdných válek

Kultura Kultura
15. 9. 2023 14:59
Pašerák, hazardní hráč, sukničkář a vlastník města v oblacích Lando Calrissian ze sci-fi ságy Hvězdné války se dočká vlastního filmu. Potvrdila to společnost Walt Disney Company, která postavě naposledy ztvárněné populárním hercem Donaldem Gloverem nejprve chtěla věnovat samostatný seriál. Nakonec to ale bude celovečerní snímek.
Donald Glover jako Lando Calrissian ve filmu Solo: Star Wars Story z roku 2018.
Donald Glover jako Lando Calrissian ve filmu Solo: Star Wars Story z roku 2018. | Foto: Jonathan Olley

Informaci přinesl server Deadline.com, firma ji nyní potvrdila pro web Variety.com.

Lando Calrissian se poprvé objevil v původní trilogii Hvězdných válek z přelomu 70. a 80. let minulého století, kde do jeho oblačného města na planetě Bespin zavítají jedni z hrdinů Han Solo s princeznou Leiou.

Vlevo je Billy Dee Williams jako Lando Calrissian v páté epizodě Hvězdných válek z roku 1980.
Vlevo je Billy Dee Williams jako Lando Calrissian v páté epizodě Hvězdných válek z roku 1980. | Foto: Lucasfilm

Bývalý majitel lodi Millenium Falcon, kterou po něm převzal právě Solo, je nejprve pod tlakem zradí a předá zlému impériu. Záhy však obrátí a přátelům z řad rebelů, kde vystoupá až na hodnost generála, nakonec pomůže vyhrát nad impériem a zničit druhou smrtící zbraň ohrožující galaxii zvanou Hvězda smrti.

V původní trilogii Calrissiana hrál Billy Dee Williams, který si roli po desítkách let zopakoval roku 2019 v už rozporuplně přijatých Star Wars: Vzestupu Skywalkera. Dnes je Billymu Dee Williamsovi 86 let.

Mezitím postavu znovu oživila Walt Disney Company ve filmu Solo: Star Wars Story z roku 2018, kde mladého Landa Calrissiana ztvárnil dnes devětatřicetiletý Donald Glover, jinak známý ze seriálu Atlanta nebo posledních filmů o Spider-Manovi. Glover zároveň rapuje pod pseudonymem Childish Gambino, jako hudebník obdržel cenu Grammy.

Komerčně film z roku 2018 nenaplnil očekávání, celosvětově utržil jen 392 milionů dolarů. I díky Gloverově popularitě si však Walt Disney Company už před třemi roky vytipovala Landa Calrissiana jako další postavu ze světa Star Wars, která by se mohla dočkat samostatného příběhu. Cílem společnosti je toto sci-fi univerzum co nejvíce rozvíjet.

Původně si firma objednala televizní seriál o Calrissianovi, s prací scenáristy Justina Simiena však zřejmě nebyla spokojená, a tak jej letos v červenci nahradila Donaldem Gloverem a jeho mladším bratrem, rovněž hercem a scenáristou Stephenem Gloverem.

Nyní se úvahy posunuly od televizního seriálu k celovečernímu filmu. O tom, co přesně v něm Lando Calrissian zažije, zatím podrobnosti nejsou známé. "Momentálně se bavíme o filmu, i když kvůli stávce není komunikace se studiem nejhladší," přiznal Stepen Glover v čerstvém vydání podcastu Pablo Torre Finds Out. Na mysli měl aktuální stávku amerických scenáristů a herců, která už několikátým měsícem paralyzuje Hollywood.

"Strašně rád si Landa znova zahraji. Je to zábavná role," oznámil už dříve Donald Glover. Postavu považuje za výzvu i proto, že původní Lando Calrissian byl sukničkář se spoustou řečí a lichotek.

"Tohle už dneska není snadné. Kde leží ta hranice? A jak moc se k ní můžete přiblížit, aby to stále bylo bezpečné? To mě zajímá," upřesnil herec v rozhovoru s časopisem GQ.

Video: Trailer z filmu Solo - Star Wars Story

Ve filmu Solo: Star Wars Story z roku 2018 mladého Landa Calrissiana ztvárnil Donald Glover. | Video: Walt Disney Company
 

Právě se děje

Další zprávy