Kozí příběh jde na YouTube, filmaři vzdali boj s piráty

Kultura Kultura
15. 6. 2015 16:07
Režisér animovaného filmu Jan Tománek se rozhodl umístit Kozí příběh – Pověsti staré Prahy na YouTube. Důvodem je marný boj proti pirátům.
Kozí příběh – Pověsti staré Prahy | Video: YouTube

Praha – "Dnešní divák chce vše hned a zadarmo," vysvětluje producent a režisér filmu Jan Tománek, proč je boj s internetovými piráty marný. Denně maže z různých serverů, kde se sdílejí filmy, až dvě stě kopií Kozích příběhů. "Boj proti internetovému pirátství je naprosto marný," dodává. Novináře o jeho rozhodnutí informoval Luboš Vedral z Bontofilmu.

Tománek je tak druhým českým filmařem, který se rozhodl rezignovat na boj s piráty. Koncem května se k podobnému kroku rozhodl Tomáš Vorel, který na YouTube umístil v nejvyšší kvalitě film Gympl. "Gympl jsem zvolil proto, že je to legálně i nelegálně nejvíce stahovaný český film na internetu. Nejde jen o pirátská úložiště, letos vznikly desítky portálů, které se tváří legálně, ale přitom nabízejí české filmy ukradené, bez licence a v mizerné kvalitě,“ komentoval svoje rozhodnutí Vorel.

Podobě argumentuje i Jan Tománek. "Jestliže film na internetu stejně je a lidé se dívají na mizernou kvalitu na pirátských serverech, pojďme jim ho zkusit dát v nejvyšší možné HD kvalitě s 5.1 zvukem a zcela zdarma." Režisér doufá, že si takto film najde cestu k více divákům a tvůrci získají alespoň nějaké peníze z reklamy.

Kozí příběh – Pověsti staré Prahy natočil Tománek podle scénáře Davida Slámy v roce 2008, film získal jednu nominaci na Českého lva.

 

Právě se děje

Další zprávy