Prvního Hrocha za nejhorší film má zoufalá komedie

Kultura Kultura, Red Kul
3. 4. 2009 22:20
Mike Leigh převzal na febiofestu čestného Kristiána

Praha - Udílením cen skončila pražská část 16. ročníku mezinárodního filmového festivalu Febiofest. K tradičním Kristiánům od české kritiky už podruhé přibyla cena pro vítěze soutěže Nová Evropa.

Třiatřicetičlenná laická porota posuzovala 14 snímků od mladých tvůrců; ocenění si odnesla bosenská režisérka Aida Begičová za celovečerní debut Sníh odehrávající se v roce 1997 ve válkou zničené východobosenské vsi. "Děkuji všem jmenovitě," zahájila děkovnou řeč režisérka a poté opravdu vyjmenovala jména všech 33 porotců.

Čestného Kristiána, kterého při zahájení dostal Wim Wenders, převzal při zakončení festivalu další letošní slavný host - britský filmař Mike Leigh. 

Režisér filmu Karamazovi - Petr Zelenka.
Režisér filmu Karamazovi - Petr Zelenka. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

V celovečerní tvorbě zabodovali Karamazovi Petra Zelenky. "Děkuji kritikům a děkuji Deaně Horváthové, že tu dnes není a nemůže nám zkazit večer," řekl režisér v narážce na předávání Českých lvů, kde producentka vypustila litanii proti České filmové a televizní akademii.

Mezi dokumenty bodoval Občan Havel Pavla Kouteckého a Miroslava Janka. Oba vítězové získaly před měsícem i ceny kritiků vyhlašované při Českých lvech. V animované kategorii kritici ocenili první český 3D film, komedii Jana Tománka Kozí příběh - Pověsti staré Prahy.

Novinkou byla anticena Hroch za nejhorší český film roku. Trofej, jež de facto nahradila Plyšového lva, dostala jméno podle pozapomenutého prorežimního pokusu o satiru na rok 1968. Novináři ji premiérově udělili komedii Vy nám taky, šéfe.

Martin Kotík svůj film zasadil do světa reklamní agentury, aby tak pro přehršel výrobků našel logičtější začlenění do děje. Ale míru nevkusu tím nijak podle ohlasů neumenšil - a pro sošku v podobě hrocha na filmovém sedadle si nepřišel.

Vy nám taky, šéfe!
Vy nám taky, šéfe! | Foto: Bontonfilm
Čtěte také:
Občan Havel přikulil Wendersovi na Febiofestu Kristiána
Vy nám se svým novým filmem taky, Kotíku

Podle organizátorů obdrželo v anketě padesátky publicistů dalších 13 snímků alespoň jeden hlas;, pět z nich získalo hlasů více.

Na závěr se pak v sídle festivalu, multikině Village Cinemas na Andělu, promítal Leighův snímek Happy-Go-Lucky, který záhy vstoupí do českých kin, a film Gran Torino, který režíroval Clint Eastwood a prý naposledy se tu objevil ve velké dramatické roli.

Návštěvnost pražské části dosáhla 70 tisíc diváků, nyní festival míří do regionů.

 

Právě se děje

Další zprávy