Čtyřlístek se vydá do kin jako celovečerní film

Kultura Kultura
25. 3. 2010 11:20
Premiéra se plánuje na na konec příštího roku

Praha - Není to sice taková událost, jako kdyby producenti ohlásili, že v hrané verzi Čtyřlístku ztvární Fifinku Eva Holubová, Piňďu Pavel Liška, Bobíka jmenovec Klepl a Myšpulína Jaroslav Dušek. Přesto patří ohlášená adpatace příběhu čtyřky z Třeskoprsk do podoby celovečerního animovaného filmu mezi počiny hodné zaznamenání.

Přípravy animovaného filmu Čtyřlístek ve službách krále trvaly téměř rok. Producent Miloslav Šmídmajer ze společnosti Bio Illusion nyní oznámil, že režisér Michal Žabka je těsně před startem valstního natáčení. Do kin se má celovečerní projekt dostat koncem příštího roku.

"Jsem šťastný, že se objeví ve filmu. Vždycky jsem chtěl, aby se mé obrázky hýbaly," říká autor slavných postaviček a výtvarník filmu Jaroslav Němeček. Jeho hlavní spolupracovnice se ale natáčení nedožila: Ljuba Štíplová před rokem zemřela.

 
Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Čtyřlístek slaví aneb 40 let třeskoprské utopie
Zemřela spoluautorka populárního Čtyřlístku Štíplová

Scénáře se ujali manželé Hana a Josef Lamkovi, jedni z mnoha dalších libretistů Čtyřlístku. Na plátno vyslali  celkem pět desítek postav. Hlasy hlavní čtveřice obstará Tereza Bebarová, Karel Heřmánek, Ondřej Brzobohatý a Bohdan Tůma. Dalším propůjčí hlasy Vladimír Brabec, Jiří Lábus, Dalimil Klapka, Pavel Kříž, Petr Nárožný, Vladimír Javorský nebo Ota Jirák.

Foto: Aktuálně.cz

Producent Šmídmajer - na jehož kontě jsou filmy Jak básníci neztrácejí naději, Peklo s princeznou, Na půdě a řada dokumentů -  prý o animovaných snímcích vždycky uvažoval; chtěl natočit celovečerního Krtečka i Křemílka s Vochomůrkou. Až Čtyřlístek, na jehož koprodukci se podílí společnost Cinemart, mu ale vyšel.

Rozpočet by se měl vejít do 30 milionů korun. Firma Centauri, které svěřili animovanou obrazovou část, bude kombinovat 3D pozadí s figurkami a vše se má ručně dokreslovat.

Žánrem filmu prý bude dobrodružný příběh s komediálními prvky. Rozepře císaře Rudolfa II. se zrádným alchymistou Kellym a neuvážený královský slib ohrozí nejen Svatováclavskou korunu, ale i blaho celého království - tak má začínat snímek "plný nečekaných záplatek a zvratů".

Foto: Aktuálně.cz

"Větší část se odehrává v současnosti, ale proti historii nejde - i když to je pohádka," vysvětluje Lamková. Spolu se svým loni zesnulým manželem sepsali kolem dvou stovek příběhů; mezi nimi i Kámen mudrců, který tvoří základ scénáře.

Čtyřlístek se zrodil v roce 1969 a po generace patří ke kultovní četbě. I režisér, scenárista, výtvarník a filmový architekt Michal Žabka prý na něm vyrůstal. "Jeho sešity jsem si prohlížel už v době, kdy jsem ještě neuměl číst."

Žabka získal loni za svoji loutkovou "lovestory" Paní G hlavní cenu na festivalu v Bulharsku a cenu diváků na třeboňském Anifestu. Před nedávnem odvysílala ČT jeho večerníčkový seriál Tři prasátka, který byl natočený poprvé v 3D loutkové animaci.

Foto: Pavel Kroulík

Podílel se na animovaném seriálu Autopohádky, k jeho filmografii patří i krátkometrážní snímky Babylón a absolventský snímek Prasavci, který se stal nejlepším titulem sezony v Melbourne.

Prvním českým filmem pro 3D kina byl Kozí příběh, příští rok by se prý měl do kin dostat i 3D loutkový film s Hurvínkem a Spejblem.

Už dlouho se mluví o tom, že celovečerní podobu dostane dostane i další kultovní komiks - Kruanovy příběhy z ABC. Tentokrát už má jít o hraný film, ale producenti pořád zřejmě shánějí krytí projektu.

 

Právě se děje

Další zprávy