Cruise natáčel na Hradě. Štáb mění Prahu v Rusko

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
2. 10. 2010 19:40
V Česku vzniká čtvrtá Mission: Impossible
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Čtvrté pokračování série Mission: Impossible, jehož část právě vzniká v Česku, se v sobotu natáčelo na Pražském hradě. Tom Cruise coby tajný agent Ethan Hunt se postavil před kameru v ruské uniformě.  

Americký štáb natáčel za provozu. Na Hradčanském náměstí stály desítky nákladních aut s technikou, karavany a stany s občerstvením. Jen průchod Matyášovou branou, v jejímž přilehlém objektu se filmovalo, byl uzavřen.

První záběry vznikly ve středu na Vyšehradě před bránou zvanou Cihelna, jež představovala vstup do vojenského objektu, který "hlídaly" stráže v ruských uniformách. Podle některých médií nicméně bylo natáčení jen zkušební.

Foto: Aktuálně.cz

Další den Cruise natáčel v mladoboleslavské věznici. Do konce víkendu se má štáb objevit ještě v Haštalské a v Kozí ulici, kde v sobotu vznikal ruský bleší trh a výlohy dostávaly nápisy v azbuce.

Zdá se tedy, že Praha nebude představovat samu sebe jako v jedničce, ale právě Rusko. Kromě Česka se film bude natáčet v Dubaji a ve Vancouveru. Podrobnosti o ději však nejsou známy; stejně tak se neví, kdo z dalších herců za Cruisem do české metropole dorazil nebo má ještě dorazit.

Ve filmu se mají objevit Ving Rhames, Jonathan Rhys Meyers nebo Simon Pegg. Před měsícem pak přibylo jméno devětatřicetiletého Jeremyho Rennera, který byl nominován na zlatou sošku za výkon v letošním oscarovém vítězi Hurt Lockerovi (Smrt číhá všude).

Poslední akce

Cruise se slavně vrátil ke své ikonické roli, ale možná ne nadlouho. Studio Paramount, které vlastní značku Mission: Impossible, sice přijalo herce po několikaletých sporech zpět. Zdá se však, že návrat zbloudilé ovečky je dočasný - aspoň co se týče této akční série.

Čtěte také:
Cruise se zase vydá na Nemožnou misi. Zachránit kariéru
Recenze: Zatím spolu, zatím živi, ujde to, nazdar

Podle informací ze zákulisí Paramout zvažuje restart a posun značky M:I s tím, že by čtyřka byla "přechodným" dílem, ve které Cruise odevzdá sérií do nových rukou. Jeho Ethan Hunt už nemá být jediným hlavním hrdinou; o velení nového týmu se prý podle scénáře rovnocenně podělí právě s Rennerem, hrdinou pyrotechnického dramatu z Iráku. Podle některých zpráv dokonce Cruise na konci filmu zahyne.  

Foto: Reuters

Pokud by se jeho nástupcem stal Renner, pak by se série mohla od spojení efektní akce a nadsázky posunout k většímu realismu podobně jako James Bond; dřívější zprávy nicméně Rennera pasovaly do pozice hlavního padoucha.

Mluví se ale i o tom, že novým hlavním hrdinou bude Josh Holloway, jeden z titulních hrdinů televizního seriálu Ztraceni. Zatím sice nebylo potvrzeno ani to, že by se měl ve čtyřce objevit, nicméně pro tuto variantu hovoří to, že autor kultovní televizní série J. J. Abrams byl režisérem třetí Mission: Impossible a na čtyřku dohlíží jako producent.

Abramsovi, který nyní patří k nejznámějším jménům v showbyznysu a pracuje pro televizi i pro film, se předloni povedlo za pomoci mladých herců resuscitovat filmový Star Trek. Právě tyto zkušenosti by se studiu měly hodit.

Chystanou proměnu stylu má signalizovat i nový název, jehož součástí údajně nebude ikonická zkratka M:I ani všechna titulní slova. Má jít o podobnou změnu, jako když se z "dalšího Batmana" stal Temný rytíř.

Bondovky i fantasy

Cruise dorazil do Prahy už na začátku minulého týdne. V roli koproducenta snímku, jehož premiéra je plánovaná na 16. prosince 2011, si tu prohlédl Hlavní nádraží, kde se zastavil Fantově kavárně, a na vršovickém nádraží se procházel mezi starými vagony. V bubenečské čistírně se vydal do podzemních prostor a pak odjel do barrandovských ateliérů.

O tom, že další díl bude opět vznikat i v tuzemsku, mluvil už na začátku července tehdejší ministr kultury Václav Riedlbauch při debatě o opětovně zavedených státních pobídkách pro zahraniční investory. Produkční společnost Stilking Films o ni v létě zažádala o státní pobídku a ministerstvo jí přislíbilo, že by studio mohlo dostat zpět až čtvrtinu u nás investovaných peněz.

Foto: Aktuálně.cz

Na takové podmínky Hollywood slyší a čtvrtá Mission: Impossible tedy opět vznikne i v Praze, stejně jako první díl v roce 1995. Cruise se tehdy proháněl po Karlově mostě nebo po Staroměstském náměstí, kde za ním explodovalo obří akvárium.

Pro Česko zavedení pobídek znamená oživení filmového průmyslu. Opět by se zde mohly natáčet části bondovek či fantasy sérií typu Letopisy Narnie. V posledních letech se Hollywood stěhoval spíše do Německa nebo Rumunska. V Praze má štáb utratit zhruba 176 milionů korun (9,5 milionu dolarů) z celkového rozpočtu, na který studio Paramount vyčlenilo 135 milionů dolarů.

Za menší peníze

Letošní léto to sice příliš nepotvrdilo, ale Hollywood pořád považuje remaky a pokračování známých sérií a značek za jednu z nejjistějších investic. Paramount se tak k natáčení čtyřky rozhodl, i když zatím poslední (a jinak dobře hodnocený) díl zdaleka nenaplnil komerční očekávání.

Chvíli to vypadalo, že hvězda Toma Cruise pohasíná, protože scientologie mu zajistila image podivína. Vzdor Cruisově špatné pověsti zřejmě vyhodnotilo náhlou změnu hlavního hrdiny jako příliš rizikovou. Už dřív dal Paramount najevo, že mu nebude bránit v návratu. Cruise ho před lety opustil a vedl s ním soudní pře; nebo byl podle jiných verzí vyhoštěn za excesy, které firmě kazily image.

Producenti nicméně využili hercova nedobrého postavení a zaplatí mu za čtyřku podstatně méně než za předchozí díly. Roli v jedničce přijímal Cruise jako hvězda a odhaduje se, že mu přinesla až 90 milionů dolarů (jde především o procenta z tržeb, nikoli honorář).

Foto: archiv

Stejně jako předcházející díly i čtyřku režíruje výrazná osobnost. Po Brianu De Palmovi, Johnu Woo a  J. J. Abramsovi to je Brad Bird, který se ovšem doposud specializoval na animované filmy - robotickou sci-fi Železný obr, comicsové Úžasňákovy a kulinářský rodinný animák Ratatouille. M:I4 pro něj je prvním hraným filmem.

Studio však evidentně spoléhá i na pevnou ruku zmíněného J. J. Abramse. Ten se zatím věnoval snímku Super 8, jejž mu pro změnu produkuje Steven Spielberg. Děj se má točit kolem tzv. Oblasti 51. Spielberg, který ji naposledy použil ve čtvrtém Indiana Jonesovi, je dlouhodobě fascinovaný tématem mimozemských návštěvníků. 

Abrams vytvořil ke čtvrté Mission: Impossible základní příběhovou linku, scénář pak napsali Josh Applebaum a Andre Nemec. Zatím pracovali hlavně pro televizi a právě tady potkali Abramse. Jde o typický vývoj poslední doby, na kterém má tvůrce Lost velký podíl: dříve opovrhovaná televize dává tvůrcům větší svobodu v psaní propracovaných příběhů a tuto zkušenost „rychle kombinovat dějová schémata" pak autoři později využijí u celovečerních akčních filmů. 

Mission: Incredible

Cruiseovi je nyní sedmačtyřicet a měl by ještě stihnout na rozloučenou natočit velký akční biják, než se pro podobné typy rolí stane nevěrohodný. Zároveň by se snímek mohl pokusit o "nemožnou misi" - vrátit mu postavení hvězdy, jejíž jméno automaticky přitahovalo diváky

V souladu s tím už fanoušci v diskusích čtvrtou Nemožnou misi dvojznačně překřtili na Mission: Incredible. Cruiseovi se v posledních letech přestalo dařit herecky i produkčně. Jeho firma United Artists (podílí se i na chystaném filmu) vyprodukovala neúspěšné politické drama Hrdinové a zbabělci, lehce zapadlo i historické drama Valkýra.

Cruise sice přesvědčil, že má talent i na komediální nadání v parodii Tropická bouře, kde byl k nepoznání zamaskován za otylého plešatého producenta, ale právě tahle nepoznatelnost mu mnoho slávy nepřinesla. K návratu mu výrazně nepomohla ani akční komedie Zatím spolu, zatím živí, která v letních amerických kinech vydělala jen něco přes půlku svého 117milionového rozpočtu.

Premiéra nové Mission: Impossible je přesně na datum, kdy do kin půjde třetí díl Alvina a Chipmunků. Bird tak musí zatím přeložit svůj ambiciózní projekt s názvem 1906 o velkém zemětřesení, jež postihlo San Francisco.

 

Právě se děje

Další zprávy