Jestli se chcete dívat dál, zadejte kód. Netflix začíná omezovat sdílení účtů

Kultura Kultura
12. 3. 2021 16:00
Internetová videotéka Netflix začala testovat nový bezpečnostní prvek, jehož cílem je zamezit sdílení jednoho účtu více uživateli. Jak píše deník Guardian, Netflix by tím mohl omezit rozšířený zvyk, kdy si jeden člověk službu předplatí a pak heslo poskytne přátelům či příbuzným.
Netflix má celosvětově přes 203 milionů uživatelů.
Netflix má celosvětově přes 203 milionů uživatelů. | Foto: Shutterstock

Podle Guardianu již služba vybrané uživatele vyzývá, aby potvrdili, že žijí v jedné domácnosti s majitelem účtu. Tomu Netflix přes e-mail nebo SMS zprávu zašle bezpečnostní kód, který je nutné vložit do přehrávače.

"Pokud nežijete s majitelem tohoto účtu, potřebujete mít vlastní účet, abyste se mohli dívat dál," stojí ve varování.

Protože se zatím jedná o testovací prvek, uživatelé mají možnost verifikaci odložit a dál se dívat. V takovém případě se upozornění za čas objeví znovu. Dle britské BBC zatím není jasné, zda to tak zůstane, jestli bude firma ověření vyžadovat po všech zákaznících ani jak se to bude dít často.

"Test byl navržen proto, abychom se ubezpečili, že účty na Netflixu skutečně používají jen ti, kdo jsou k tomu oprávněni," vysvětluje mluvčí firmy.

Analytická společnost Parks Associates vloni spočítala, že kvůli pirátství a sdílení hesel provozovatelé videoték přicházejí ročně zhruba o 9,1 miliardy dolarů, což je v přepočtu téměř 200 miliard korun.

Jak připomíná Guardian, ještě před pár lety přitom Netflixu sdílení hesel mezi více uživateli nevadilo. Spoluzakladatel firmy Reed Hastings v roce 2016 řekl, že se to omezovat nechystá. "Sdílení hesel je něco, s čím se prostě musíte naučit žít, protože je k tomu bezpočet důvodů, například když mezi sebou heslo sdílí manželé nebo rodiny s dětmi," řekl.

Ještě předloni pak šéf produktové divize Netflixu Greg Peters ubezpečil, že firma si je sdílení hesel vědoma, ale v tuto chvíli žádná opatření nechystá.

Dle stávajících podmínek používání účet "nesmí být sdílen s osobami mimo vaši domácnost". Podobná ujednání mají ve svých smlouvách s uživateli konkurenční videotéky HBO, Amazon Prime nebo Disney+.

Analytická firma Magid odhaduje, že zhruba třetina uživatelů Netflixu své heslo sdílí s někým dalším. Studie webu Cordcutting.com v roce 2019 došla k závěru, že z tehdejších zhruba 160 milionů účtů se to týkalo 40 milionů.

Dnes má Netflix celosvětově přes 203 milionů předplatitelů, z nichž za loňský rok přibylo 37 milionů. V Česku stojí nejlevnější měsíční účet 199 korun, v HD kvalitě pak 259 korun a prémiový 319 korun.

Americká CNN dává nejnovější krok Netflixu do souvislosti s obavami, zda se firmě podaří udržet vysoký růst i letos, kdy lze v různých zemích světa díky očkování očekávat postupné uvolnění tvrdých protipandemických opatření. Díky tomu by někteří uživatelé, kteří si službu předplatili vloni v době lockdownu, mohli své účty zase zrušit, varuje CNN.

Nižší nárůst nových předplatitelů firmě pro letošek predikuje také Bernie McTernan z analytické společnosti Rosenblatt Securities. "Myslíme si, že v roce 2021 výrazně zpomalí a že letos má méně optimistické vyhlídky," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy