Jak mluví houby a jak roboti: Tipy na pozoruhodné světové dokumenty v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 10. 2021 14:46
Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který trvá do neděle, nahlíží na zakázkovou ekonomiku, narození telete nebo na podzemní komunikaci hub. Z nabídky vybíráme osm světových snímků.
Snímek z Krávy.
Snímek z Krávy. | Foto: MFDF Ji.hlava

Kráva

Režie: Andrea Arnoldová, sekce Souhvězdí

Hvězda britského filmového realismu Andrea Arnoldová vyniká schopností nalepit se protagonistům svých podmanivých snímků na tělo. Se stejným citem používá kameru jako dokumentaristka: coby nástroj, kterak být hrdinům doslova na dotek.

Platí to také v úvodní scéně prostě nazvaného snímku Kráva, v níž sleduje vykukující hlavičku zrovna se rodícího telete. Uhrančivé dokumenty o zvířatech poslední dobou opanovaly světové festivaly, po poetickém černobílém snímku Gunda, odehrávajícím se na dvorku, kde vládne prasnice, lze nyní v Jihlavě vidět další film se silnou zvířecí hrdinkou. Je jí dojnice Luma, která si v tomto zemitém dramatu dovede získat diváky.

Snímek empaticky sleduje zvířata jako bytosti, které nelze tak snadno redukovat na produkt potravinářského průmyslu. Arnoldová se však nesnaží o prvoplánovou agitku za práva zvířat, nechává uvažovat a pociťovat publikum, bez manipulace a jasných návodů, co si myslet.

 

Právě se děje

Další zprávy