Jak mluví houby a jak roboti: Tipy na pozoruhodné světové dokumenty v Jihlavě

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
29. 10. 2021 14:46
Letošní ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava, který trvá do neděle, nahlíží na zakázkovou ekonomiku, narození telete nebo na podzemní komunikaci hub. Z nabídky vybíráme osm světových snímků.
Trailer z filmu Tmavě červený les. | Video: MFDF Ji.hlava

Tmavě červený les

Režie: Ťin Chua-čching, sekce Svědectví

Pahorkatá krajina zahalená sněhovým popraškem, křivky přírody pravidelně narušují malé, jen z prken a látky stlučené krychle. Tyto chatky si vyrábí 10 tisíc tibetských mnišek na náhorní plošině v provincii S’-čchuan. Představují pro ně extrémní způsob, jak dosáhnout osvícení. Stovku nejchladnějších dní tráví v budkách, které lze odnést na zádech a do nichž se člověk nevejde vestoje.

Nezávislý čínský dokumentarista Ťin Chua-čching sleduje ženy s modlitebními bubínky i uprostřed zpěvů a dalších rituálů. Je v roli pozorovatele, ale jeho cílem není jen zachytit pozoruhodný akt odehrávající se ve fotogenických podmínkách tibetských hor, kde se ženy v rudém přelévají jako les a supi se účastní hromadných hostin pod dohledem mrazivých skalisek.

Filmař sleduje chod místního kláštera s cílem najít, co se skrývá pod rituály. Hledá prožitky a pocity konkrétních lidí, nikoli abstraktní projev víry.

 

Právě se děje

Další zprávy