Gandalf, Magneto, Salieri. Osmdesátiletému Ianu McKellenovi sedí předvádivé role

tst Kultura tst, Kultura
25. 5. 2019 16:19
Publikum jej zná jako Gandalfa z Pána prstenů či padoucha Magneta ze superhrdinské série X-Men. Kariéra anglického herce sira Iana McKellena, který se tuto sobotu dožívá 80 let, však začala na divadelních prknech. Stalo se tak dlouhé dekády před přelomem tisíciletí, kdy měly série Pán prstenů i X-Men premiéru.
Foto: ČTK/AP

První setkání s divadlem

Vše začalo v jeho 12 letech, kdy se jeho rodina přestěhovala do anglického města Boltonu. Tam byla tři divadla. Jednou mladý McKellen v divadle Grand zaklepal na dveře pro herce. A byl pozván dál.

"Šel jsem dolů k jevišti, byla tam tma a prach," vzpomíná herec ve tři roky starém dokumentu McKellen: Role na tělo, který lze vidět ve videotéce HBO GO, na formující zážitek. Tehdy poprvé viděl provaziště nad jevištěm, šatny, líčící se herce.

"Napadlo mě, že asi mají těžký život a málo peněz. Že každý týden jezdí od města k městu. Ale když vstoupí ze tmy do jevištních světel, změní se. Smějí se, naparují, prodávají sami sebe. Slyšel jsem, jak se diváci smějí a aplaudují. Slyšel jsem jejich dech. Tehdy jsem v zákulisí viděl ty profesionální herce. A to rozhodlo o mém osudu," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy