Tarantino: Vraždy Mansonova klanu lidi fascinují tím, jak jsou nepochopitelné

Reuters Kultura Reuters, Kultura
23. 5. 2019 7:00
Quentin Tarantino ve středu řekl, že režisérovi Romanu Polanskému dopředu neřekl o svém novém filmu Tenkrát v Hollywoodu. Ten se odehrává roku 1969 krátce předtím, než klan Charlese Mansona zabil několik lidí včetně Polanského tehdejší manželky, herečky Sharon Tateové.
Quentin Tarantino hovoří o svém novém filmu Tenkrát v Hollywoodu.
Quentin Tarantino hovoří o svém novém filmu Tenkrát v Hollywoodu. | Foto: Reuters

Tváří Tarantinova nového snímku je Leonardo DiCaprio. Ztvárnil herce, který se snaží zachránit svou uvadající kariéru a žije v sousedním domě právě od Polanského a Sharon Tateové.

Foto: Reuters

Film měl na festivalu v Cannes premiéru toto úterý večer. Včera pak Quentin Tarantino vystoupil na tiskové konferenci. Během zhruba půlhodiny byl mimo jiné dotázán, zda děj dopředu probíral s dnes pětaosmdesátiletým Polanským. "Ne, neprobíral," odvětil Tarantino.

Slavného francouzsko-polského filmaře Polanského prý ale v průběhu let "několikrát potkal" a cení si jeho děl, zejména prý psychologického hororu z roku 1968 nazvaného Rosemary má děťátko.

Sharon Tateovou, které tehdy bylo 26 let a nacházela se v osmém měsíci těhotenství, spolu se čtyřmi jejími přáteli brutálně zavraždili členové klanu Charlese Mansona v losangeleském domě Tateové v srpnu 1969. Polanski byl tou dobou na pracovní cestě v Evropě.

Manson, jenž byl odsouzen za zosnování devíti vražd, předloni zemřel ve vězení ve věku 83 let.

Vraždy, které v jeho jménu spáchaly převážně mladé, oddané ženy, šokovaly svět a zásadním způsobem poškodily hnutí hippies, kteří v USA koncem 60. let minulého století hlásali lásku a mír. Právě tento moment jako klíčový obrat zmiňují také herci, kteří teď účinkují v Tarantinově novém filmu.

"Do té doby tady bylo nějaké hnutí za volnou lásku," popisuje Brad Pitt, který hraje Daltonova dubléra a dlouholetého kamaráda Cliffa Bootha. "Najednou přišel tenhle stěžejní okamžik, skutečná ztráta nevinnosti, vystřízlivění a pohled na odvrácenou stránku lidstva," dodává Pitt, podle kterého film Tenkrát v Hollywoodu není zaměřený proti konkrétním osobám typu Mansona, nýbrž obecně vypráví o ztrátě nevinnosti.

Trailer z Tarantinova filmu Tenkrát v Hollywoodu. | Video: Falcon

Tarantino míní, že vraždy spojené s Mansonovým klanem lidi dodnes fascinují právě tím, jak jsou nepochopitelné. "I když si o nich čtete víc, i když si zjistíte detaily, nepomůže vám to, abyste je pochopili. Naopak působí čím dál nevysvětlitelněji," říká režisér.

Pro jeho film je důležité právě setkání postavy Cliffa Bootha v podání Brada Pitta se strašidelnými hippies Mansonova klanu, kteří na kraji Los Angeles obydleli opuštěný pouštní ranč.

Přes význam této scény Tarantino nenatočil film o Mansonově klanu. Ze všeho nejvíc se jedná o "milostný dopis stříbrnému plátnu", tvrdí herec Leonardo DiCaprio.

Podrobnosti těžko sdělovat, režisér před premiérou požádal diváky, aby ze zápletky neprozrazovali příliš.

Jako celek však Tenkrát v Hollywoodu oslavuje kýč v kinematografii, žánr takzvaných spaghetti westernů, akční filmy, sílu kvalitního hereckého výkonu i všechno to, co herec musí na place strpět.

Leonardo DiCaprio říká, že s postavou Ricka Daltona, který je hollywoodským outsiderem, se sžil snadno - přestože sám dnes patří k nejlépe placeným hercům v Hollywoodu.

Leonardo DiCaprio.
Leonardo DiCaprio. | Foto: ČTK/AP

"Mám v oboru dost známých na to, abych si uvědomoval, jaké mám se svým postavením štěstí," konstatuje DiCaprio, který si prý postavu Ricka Daltona hned oblíbil. "Zápasí se svým vlastním patosem, s tím, že není dost sebejistý, že není dost vytrvalý na to, aby přes všechna odmítnutí vytrval a dál si říkal o další role," popisuje svou postavu.

Quentin Tarantino film Tenkrát v Hollywoodu dostříhal jen tak tak na poslední chvíli, aby ještě stihl účast na letošním festivalu v Cannes, kde nakonec soutěží o hlavní cenu, Zlatou palmu. Symbolicky se tak děje přesně čtvrtstoletí poté, co zde Tarantino tuto sošku získal za své Pulp Fiction: Historky z podsvětí.

Také do svého současného, v pořadí devátého filmu režisér zařadil odkazy na starší vlastní díla. Někteří kritici snímku Tenkrát v Hollywoodu vyčítají, že je příliš do sebe zahleděný a přehnaně dlouhý, byť takřka každá recenze chválí alespoň některou scénu.

"Nesnažil jsem se natočit přehnaně sebevědomý film," říká Tarantino. "Ale když se snažíte něco shrnout, může to k něčemu být. Ne že bych o to usiloval, ale postupně se ty narážky na mé starší filmy začaly nějak samy objevovat," dodává.

Tarantino také popsal, že když dal scénář Tenkrát v Hollywoodu přečíst jednomu ze svých dlouholetých přátel a nejbližších spolupracovníků, ten se prý podivil, že "devátý Tarantinův film je jako všech těch předchozích osm dohromady".

"Já jsem tak o tom ale nepřemýšlel," doplňuje letos šestapadesátiletý režisér, podepsaný pod filmy jako Gauneři, Jackie Brown, Kill Bill či Hanebný pancharti.

Foto: ČTK/AP

Během středeční tiskové konference se Tarantino také ohradil vůči dotazu novinářky deníku New York Times, podle níž herečka Margot Robbieová v roli Sharon Tateové ve filmu příliš málo mluví, přestože jinak je na plátně často vidět. "Vaši domněnku odmítám," odvětil Tarantino stroze.

Britský deník Guardian zmiňuje, že během tiskové konference byl Tarantino též dotázán, proč ve svých filmech zobrazuje násilí páchané na ženách. Na otázku, zda by o tom mohl pohovořit, režisér odpověděl, že nemohl.

Film Tenkrát v Hollywoodu začnou česká kina promítat 8. srpna.

 

Právě se děje

Další zprávy