Gandalf, Magneto, Salieri. Osmdesátiletému Ianu McKellenovi sedí předvádivé role

tst Kultura tst, Kultura
25. 5. 2019 16:19
Publikum jej zná jako Gandalfa z Pána prstenů či padoucha Magneta ze superhrdinské série X-Men. Kariéra anglického herce sira Iana McKellena, který se tuto sobotu dožívá 80 let, však začala na divadelních prknech. Stalo se tak dlouhé dekády před přelomem tisíciletí, kdy měly série Pán prstenů i X-Men premiéru.
Na červeném koberci v Římě roku 2017.
Na červeném koberci v Římě roku 2017. | Foto: ČTK/AP

Sláva začíná

McKellen vzápětí začal hrát s novou malou společností Prospect. Ve třiceti letech bral 50 liber týdně, přitom měl dvě velké role: Shakespearova Richarda II. a Eduarda II. od Shakespearova současníka Christophera Marlowa. Extatické novinové titulky na sebe nenechaly dlouho čekat. Z McKellena se stala divadelní hvězda a "nejlepší klasický herec své generace".

Mohl tehdy nastálo zůstat v Londýně. Otevřela se mu cesta k filmu, ale McKellen preferoval zájezdy. V londýnských divadlech prý měl pocit, jako by lidé byli na dovolené. Kdežto když přijel třeba do Leedsu a hrál před nacpaným sálem, vnímal, že lidi opravdu poznamená, že na jeho výkon nezapomenou.

Tehdy McKellen se spřátelenými herci zorganizoval malou divadelní společnost nezvykle "odspodu". Sami si vybírali režiséry, což odporovalo zavedené praxi, a svépomocí hráli ty největší divadelní kusy.

 

Právě se děje

Další zprávy