Hollywoodská studia se předběžně dohodla se stávkujícími scenáristy, vrátí se televizní talkshow

ČTK ČTK
25. 9. 2023 9:45
Hollywoodská studia se předběžně dohodla se stávkujícími scenáristy, vrátí se televizní talkshow

Hollywoodská studia v noci na pondělí dosáhla předběžné dohody s odborovým svazem scenáristů. Ten tak zřejmě ukončí skoro pětiměsíční stávku, ke které se později přidali i herci. Na ně se nicméně dohoda zatím nevztahuje, uvedla agentura AP. Podle ní velká studia a streamovací společnosti nalezly kompromis se scenáristy na zárukách, které protestující žádali. Podmínky zatím nejsou známy. Dohoda by měla platit tři roky.

Stávka ještě nebyla odvolána, to nejprve musí schválit členové odborů. Časopisy Deadline.com a Variety.com už ale píší, že televize začínají připravovat obnovení večerních talkshow moderátorů Stephena Colberta, Jimmyho Kimmela nebo Jimmyho Fallona, které kvůli stávce nevysílaly od května. Na obrazovky by se mohly vrátit začátkem října.

Odbory požadovaly od hollywoodských studií více peněz nebo například záruky, že práci scenáristů nebude kanibalizovat umělá inteligence. Stávka ochromila Hollywood. Konkrétně protest scenáristů pozastavil například vznik nových řad seriálů The Last of Us od HBO nebo Stranger Things streamovací služby Netflix.

 

Právě se děje

Další zprávy