Herecký cech opsal adepty na nejlepší filmy od kritiků

Kultura Kultura, Red Kul
18. 12. 2009 8:00
Výroční ceny začínají vyhlašovat profesní sdružení
Foto: Reuters

Los Angeles - Vyhlašování výročních filmových cen přebrali od kritiků profesní cechy. Jako první oznámili nominace v losangeleském Silver Screen Theatre zástupci hereckých odborů (Screen Actors Guild - SAG). I v jejich výběru se opět opakují jména, která se objevila už u recenzentů z obou pobřeží.

Nominace vybírá náhodných 2100 členů cechu, o vítězích pak rozhodne hlasování víceméně všech členů, jichž je kolem 100 tisíc. Vícekolová volba pak bude mít vyhlášení 23. února 2010. Jedná se celkem o pět kategorií u hraných filmů pro kina a osm kategorií věnovaných výkonům v rámci televizní tvorby. Letos jde o 16. ročník.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Komedie s Clooneym má šest nominací na Glóby
Nepřemožitelný Mandela byl přemožen žabákem
O post favorita sezony bojuje Clooney s pyrotechniky
Clooney dostal další frčku na Oscary
Batman vybral adepta na Oscara, film Hurt Locker
Evropský film roku je o kořenech nacistického zla

Mezi herci v hlavních rolích celovečerních filmů nemůže chybět George Clooney za Lítáš v tom, Jeff Bridges jako countryový zpěvák z Crazy Heart ani Morgan Freeman coby Mandela ve filmu Invictus. Možnost se otevřela i pro Colina Firtha za snímek A Single Man a Jeremyho Rennera za válečné drama Hurt Locker.

Foto: Aktuálně.cz

U hereček v hlavní roli nikoho nepřekvapuje Sandra Bullock za snímek The Blind Side ani Helen Mirren za The Last Station a Gabourey Sidibe za Precious. A co by to byl za rok, kdyby Meryl Streep neměla nominaci - letos ji má za Julii a Julii. Spíš outsiderem je Carey Mulligan za konverzační drama An Education.

U herců ve vedlejší roli figuruje Matt Damon jako rugbyista v Invictus, Woody Harrelson ve vojenském dramatu The Messenger, Christopher Plummer jako spisovatel Tolstoj v The Last Station, Christopher Waltz coby nacista Landa v Hanebných panchartech a nově se mezi jmény objevuje jméno Stanleyho Tucciho za horor The Lovely Bones, nový film Pána prstenů Petera Jacksona.

V ženské vedlejší roli jsou opět dvě jména z filmu Lítám v tom (Vera Farmiga, Anna Kendrick), zpěvačka Mo'nique za Precious, Penélope Cruz za  muzikál Nine plus Diane Kruger z Tarantinových Panchartů.

Foto: Aktuálně.cz

Cenu za nejlepší snímek u SAG představuje trofej pro celou hereckou sestavu filmu. I o ni se ucházejí již známé snímky: Hanebný pancharti, Precious, Nine, An Education a The Hurt Locker (Smrt číhá všude).

Ambice posledně jmenovaného snímku posílily už v půlce týdne i ceny od sdružení newyorských kritiků: podle nich je The Hurt Locker nejlepší film a Kathryn Bigelow, která ho natočila, nejlepší režisérka.

Nejlepší herec v hlavní roli je Clooney a herečka  Meryl Streep za kuchařskou Julii. Ani za vedlejší roli se nekoná překvapení: vyhráli Christoph Waltz a  Mo'nique. Zahraničním filmem jsou Summer Hours.

Členové newyorského spolku letošní sezonu charakterizují jako rok, kdy je z čeho vybírat, ale zároveň je jasné, kdo je nejlepší.

 

Právě se děje

Další zprávy