Filmový svět už čeká oscarové nominace

Kamil Fila Kamil Fila
22. 1. 2008 13:50
Favoriti jsou jasní, podoba ceremoniálu nikoli
Foto: Reuters

Los Angeles - V Los Angeles bude o půl třetí odpoledne našeho času vyhlášeno všech čtyřiadvacet nominací na nejprestižnější, respektive mediálně nejhalasnější filmové ceny.

Víc než otázka, kdo nakonec zlaté sošky převezme, se ale letos probírá otázka, jak to bude vypadat. Stávka scenáristů trvá už 11 týdnů a pořadatele Zlatých Glóbů donutila změnit ceremoniál na tiskovou konferenci.

Pro vyhlašování Oscarů v přímém přenosu, které přijde na řadu za měsíc, 24. února, zatím nemá kdo napsat scénář.

Pokud bude stávka dále trvat, je pravděpodobné, že by na udílení nepřišly ze solidarity ani herecké hvězdy, čímž by show pozbyla lesku, zisku z televizních reklam i marketingového účinku vítězných filmů. 

Jednání by mohla odblokovat dohoda velkých hollywoodských studií s režiséry z minulého týdne. Nová podoba kolektivní smlouvy částečně pokrývá i požadavky scenáristů.


Předseda scenáristického sdružení Patric Verrone už naznačil smířlivější tón. "Každý chce, abychom se vrátili k jednání, a my to hodláme udělat," řekl s tím, že zatím ale studují režisérskou smlouvu.

Foto: Reuters

Dohoda by mohla zachránit nejen průběh Oscarů, ale i Grammy, které se předávají už na začátku února. V zákulisí se ovšem šíří i šeptanda, že organizátoři oscarového večera mají náhradní plán v případě, pokud nastane katastrofický scénář, že se studia a scenáristé nedohodnou do té doby s producenty na nových smlouvách ohledně výtěžků z nových médií (DVD, internet).

"Plánujeme naši show 24. února v Kodak Theatre s publikem čítajícím okolo 3300 lidí a značně větším televizním publikem," prohlásil tiskový mluvčí Akademie Leslie Unger.

Oscary by měl uvádět populární moderátor pořadu Daily show Jon Stewart, který tuto funkci zastal už předloni.

Z jeho úst by pak zazněl podle předpovědí zejména název  historického melodramatu Joea Wrighta Pokání s Keirou Knighleyovou.

Favoritem nominací je i "westernové" drama Paula Thomase Andersona z prostředí petrolejářů Až na krev s Danielem Day-Lewisem a černý kriminální thriller bratří Coenů Tahle země není pro starý s Javierem Bardemem.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Výrazné šance má i hororový muzikál Sweeney Todd s Johnym Deppem a francouzský psychologický snímek Juliana Schabela Skafandr a motýl s Mathieou Almaricem v roli ochrnutého muže.

Výjimečné postavení zaujímá Cate Blanchettová se dvěma potenciálními nominacemi za snímky Alžběta: Zlatý věk a I´m not there.

O hlavních kategoriích rozhoduje téměř 5800 členů Akademie, o specializovaných kategoriích, v nichž se vybírá vícekolově, naopak pouze desítky odborníků.

U animovaných snímků bude užší porota vybírat z celkem dvanácti titulů, u dokumentárních filmů z patnácti a u cizojazyčných z devíti.

 

Právě se děje

Další zprávy