Oscaroví favorité se zdají být jasní. Ale moc krvaví

Kamil Fila Kamil Fila
21. 1. 2008 8:45
Vyhrát můžou Coeni, Až na krev - ale hlavně Pokání
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po vyhlášení Zlatých Glóbů a třinácti cen různých asociací kritiků v posledních několika týdnech se aspoň teoreticky rýsují favoriti nejprestižnějších filmových trofejí. Nominace budou vyhlášeny v úterý.

Předpovědi vycházející z indicií zvaných "tyto ceny bývají poměrně přesnou předpovědí Oscarů" se zdají být jasné. Ale například kategorie Glóbů se úplně nekryjí s kategoriemi na Oscarech, a hlavně vkus kritiků se od vkusu oscarových akademiků často podstatně liší svou konzervativností.

Příliš temné filmy

Na Glóbech se udílejí ceny za nejlepší drama a pak nejlepší komedii či muzikál. Akademie ovšem většinou dává přednost dramatům, čili nelze příliš počítat s tím, že by Oscara za nejlepší film získal hororový muzikál Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleetstreet, ani mimořádně chytrá komedie Juno o těhotné teenagerce - na druhou stranu se jí přezdívá přezdívá "nová, ale lepší, Little Miss Sunshine".

Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

Z kategorie dramat ovšem také nevychází jasný oscarový favorit. U kritiků vcelku jasně vítězí snímek bratří Coenů Tahle země není pro starý, jež získala devět prvenství ve třinácti žebříčcích, jenomže nájemní vrazi a drogy, kolem nichž se příběh točí, by mohli na Akademii působit až příliš temně.

Dvakrát zvítězilo v žebříčcích kritiků drsné historické drama Až na krev od Paula Thomase Andersona, což je víceméně stejný případ. Herec Daniel Day-Lewis je žhavým kandidátem na zisk zlaté sošky za hlavní mužskou roli, ale celý film je spíš přijímán jako minoritní "artový" kousek a Akademie na menšinové naturalistické umění moc není.

Zatím nejlíp tak na cenu za nejlepší film vychází adaptace historicko-milostného románu Pokání. Složitější a postmoderní stavba knihy byla upravena tak, aby byl výsledkem dostatečně dojemný příběh, a přitom se z díla úplně neztratil hlubší přesah.

Snímek je navíc brilantně zrežírován: vklad je vidět v každém záběru, což by mohlo přinést ocenění i Joeu Wrightovi.

Černým koněm je Burton

O to ale bude muset u akademiků přece jen bojovat s Coeny a Andersonem, protože sošky za film a režii se často liší. Jisté je, že by bylo překvapením, pokud by zmiňovaní tři favorité byli poraženi nakonec někým jiným, například Americkým gangsterem Ridleyho Scotta či Východními přísliby Davida Cronenberga.

Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev
Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev | Foto: Aktuálně.cz

Černým koněm v režisérské kategorii bude asi Tim Burton se Sweeney Toddem, dílem, z nějž prýští hravá radost z tvorby.

Ostře sledované herecké kategorie slibují přímo válku nervů. Nejlepší herec v hlavní roli by mohl být jak Daniel Day-Lewis za studii posedlosti ropného magnáta v Až na krev, tak stejně Viggo Mortensen za neuvěřitelné fyzické převtělení do ruského gangstera ve Východních příslibech.

Možná ale také zapůsobí inteligence a šarm George Clooneyho coby právníka Michaela Claytona ve stejnojmenném dramatu nebo romantická rozervanost Jamese McAvoye v Pokání.

Amerika v krizi

Letos každopádně nevznikl žádný Titanic ani Zamilovaný Shakespeare, zato spousta duchem nezávislých, temných a brutálních filmů zkoumajících odvrácenou stránku lidské duše.

Američtí tvůrci pořád víc akcentují příběhy morálně problematických anti-hrdinů. Typické je, že nejlepší filmy roku jsou výrazně maskulinní, respektive poukazují na erozi tradičního mužství a hrdinství - jako by chtěly naznačit, že sama Amerika stojící na kultu silných mužů prochází krizovým obdobím.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Proto vlastně jediným "ženským" filmem zůstává Pokání, což by mohlo hrát v jeho prospěch. Vždyť i Cate Blanchettová hraje v I´m not there muže, Boba Dylana, a Jodie Fosterová se v Mé druhé já mění ve variaci Charlese Bronsona z Přání zabít.

Ale taky by se mohl stát zázrak a cenu za nejlepší herečku získá dvacetiletá Ellen Pageová, která se ve snímku Juno coby teenagerka potýká s nechtěným otěhotněním. Od Akademie by to ale vyžadovalo aspoň trochu odvahy.

V případě nejlepšího cizojazyčného (dříve zahraničního) filmu chybí v devítce širších nominací většina předpokládaných favoritů: Skafandr a motýl, rumunský film o potratech za Ceausesca 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny i Persepolis.

Touha, opatrnost se do boje ani nedostala - měla prý moc malý tchajwanský podíl. Stejný případ je Lovec draků s příliš malým afghánským podílem.

České dílko Obsluhoval jsem anglického krále se do nominací nedostalo, a tak jediným a částečně českým želízkem v ohni je Once, v němž hraje česká zpěvačka Markéta Irglová. Je otázka, zda bude za svůj naturščikovský výkon nominována na hereckou cenu, duet s Glenem Hansardem by se však měl nejspíš objevit v nominacích za nejlepší píseň.

 

Právě se děje

Další zprávy