Po Malinách a Rajčatech jsou teď na řadě Oscaři

Kamil Fila Kamil Fila
21. 1. 2008 21:49
Nominace za nejhorší filmy vedou Lohanová a Murphy
Norbit
Norbit | Foto: Bontonfilm

Los Angeles - Je to svým způsobem hloupá tradice, ale zároveň důkaz, že hollywoodský průmysl snese i sarkastické poznámky. Publicista John Wilson už 28 let vyhlašuje v předvečer nominací na Oscary adepty na na své anti-ceny za nejhorší filmy roky, Zlaté maliny.

Hollywoodské hvězdy se obvykle udílení cen neúčastní, i když letos by to díky stávce mohl být jediný cermoniál. Každopádně svět se o jejich ostudě díky médiím dozví.

Nominace na Zlaté maliny nicméně nepostihují ty skutečně nejhorší filmy, které obvykle končí rovnou na videu, ale vybírají si především prohřešky celebrit, které se propůjčily ptákovinám a hazardují se svým jménem coby obchodní značkou.

Tak hrozné, až je to dobré

Letos nejvíc "zazářila" dřívější nadaná hvězdička a nynější vymítačka večírků Lindsey Lohanová s nechtěně humorným thrillerem Vím, kdo mě zabil, kde hraje ženu, která neví, jestli je schizofrenička, či zda má opravdu sestru.

Lindsay Lohanová ve filmu Vím, kdo mě zabil
Lindsay Lohanová ve filmu Vím, kdo mě zabil | Foto: Aktuálně.cz

Postava je tu několikrát znásilněna, mučena, odhozena do příkopu a zhruba hodinu a půl se po plátně potácí o jedné noze a jedné ruce. Snímek za to obdržel celkem devět nominací.

Film u nás v kinech nebyl uveden, na DVD přijde v únoru a milovníci podivně úchylné zábavy ve stylu "je to tak hrozné, až je to dobré" si jej mohou dobře užít.

Druhou letošní  anti-hvězdou je Eddie Murphy, který je tu ostatně častým účastníkem. Tentokrát zabodoval nesnesitelnou komedií Norbit, v níž hraje přitroublého outsidera, jeho přisprostlou těžkotonážní manželku, stařičkého provozovatele sirotčince čínského původu a k tomu další postavy.

Všech sedm si vysloužilo samostatné nominace pro obzvláštní odpudivost a nevtipnost, nicméně jsou celkově počítány za jednu.

Nejhorší pár roku a homofobie

Osm nominací má rovněž nevkusná komedie Když si Chuck bral Larryho s Adamem Sandlerem a Kevinem Jamesem, o dvou hasičích, kteří se rozhodnou uzavřít registrované partnerství, protože jim to přináší vyšší sociální jistoty.

Porota shledala, že komedie je nevtipné a navíc i homofobní, a Sandler s Jamesem byli nominováni na nejhorší pár roku.

Když si Chuck bral Larryho
Když si Chuck bral Larryho | Foto: Bontonfilm

Pět nominací má dívčí film Bratz o holčičí partě ze střední školy, jejíž nerozlučné přátelství se rozhodne rozbít nafoukaný předseda studentského výboru.

Svorná nenávist vychází téměř ode všech sociálních skupin vyjma té cílové: -náctiletých dívek vychovaných časopisy typu Bravo. Možnost zkazit svým ratolestem vkus mají rodiče od konce ledna, kdy k nám přijde na DVD.

"Komedie"  Bláznivej tábor, v níž  hraje někdejší majitel Oscara Cuba Gooding Jr., spadá také do kategorie filmů sázejících na třeskutý, přitom bezzubý humor. Daddy Day Camp má stejný počet nominací jako Bratz.

Další bod pro Once

Tři nominace má horor Captivity (Zajetí) s Elishou Cuthbertovou v roli unesené modelky, pro niž jakýsi sadista zkonstruoval bludiště. Některé nominace se týkají i velkých hitů jako Transformers či třetího Pirátů z Karibiku.

Letos každopádně chybí velký průšvih, tedy potenciálně kultovní film typu Showgirls či Základní instinkt 2. Udílení cen 23. února bude vcelku nudná záležitost.

Foto: Aktuálně.cz

Dá se také počítat s tím, že na rozdíl od režiséra Paula Verhoevena (Showgirls) či Halle Berryové (Catwoman) -  jež před třemi lety předvedla scénku parodující její oscarovou výhru za Ples příšer -  si žádná z celebrit pro cenu nepřijde.

Pokud bude o den později oscarový ceremoniál , mohli bychom v televizi vidět i Češku. Hudební film Once s Markétou Irglovou, po kterém trochu nepochopitelně blázní Američané, získal další ocenění.

Společně s Ratatouille dostal od serveru RottenTomatoes.com Zlaté rajče za to, že loni nejvíc nadchl kritiky. Populární web shromažďuje a propočítává hodnocení z tisku, internetu a televizních i rozhlasových pořadů.

 

Právě se děje

Další zprávy