Filmový Bush vstupuje do kin 19 dní před volbami v USA

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 10. 2008 10:40
Prezident podle Stonea je charismatický i stupidní

Praha - Do amerických kin v pátek vstupuje očekávaný trumf podzimní prezidentské kampaně. Podle dosavadních ohlasů ovšem není zřejmé, zda film W Olivera Stonea, který pojednává o současném americkém prezidentovi Georgeovi Bushovi, bude trumfem pro McCainea, nebo spíš pro Obamu.

Byť snímek zatím čeká jen distribuce v užší síti kin, režisér Stone tak splnil plán poslat ho do kin ještě před americkými prezidentskými volbami; ty startují už za 19 dní.

Stone patří mezi kritiky americké zahraniční politiky, i když ne výhradně spojené s Bushem. Dopředu anoncoval, že jeho film o Bushovi bude spravedlivým a pravdivým portrétem.

Josh Brolin jako George W. Bush na titulní straně Entertainment Weekly
Josh Brolin jako George W. Bush na titulní straně Entertainment Weekly | Foto: Entertainment Weekly
Jak vypadá Stoneova komedie o Bushovi? Podívejte se
Oliver Stone: Natočím o Bushovi pravdivou komedii
Desperát od Coenů se chystá na roli George Bushe

Což Květnový sloupkařka listu New York Post Cindy Adams po zveřejnění ukázek z raných verzí scénáře a popsala slovy: "Probushovci film budou nenávidět, jeho odpůrci si ho zamilují".

Přesto se první ohlasy shodují na tom, že film W je překvapivě vyváženým filmem, co se vztahu k Bushovi týče.

„Bush je vykreslen vyváženě, charismatický i stupidní, idealista i nebezpečný snílek," píše v recenzi Mike Goodridge ve Screen International a přiznává Stoneovi snahu o vyváženost. 

Podle slovutného Kirka Honeycutta z Hollywood Reporteru lze za formu Stoneova komentáře považovat jen jeho výběr hudby, který zahrnuje mimo jiné písně The Battle Hymn of the Republic, Žlutá růže z Texasu či téma z Robina Hooda. „Stone se jinak zdráhá projevit jako politický provokatér nebo satirik. Chce, aby fakta mluvila za něj," dodává Honeycutt.

Podívejte se na trailer filmu W

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Problematičtější než politický přesah snímku je podle prvních recenzí spíše formální stránka snímku - na tom se shodují dva nejprestižnější americké filmové časopisy, Variety a Hollywood Reporter.

Vůči zpracování jsou kritici méně smířliví. Po dlouhém sběru materiálu Stone natočil film velmi rychle. „Zdá se, že v tom tématu chce vidět řeckou tragédii. Ale je to jen texaské melodrama," píše Honeycutt.

Losangeleský dopisovatel britského Guardianu Dan Glister míní, že W je spíš televizní film než kinematografická událost. Podle něj jde každopádně o mnohem konvenčnější dílo než Stoneovy předchozí prezidentské filmy JFK a Nixon.

Honeycutt film hodnotí už podtitulkem své recenze "o smělém, ale nedokonalém filmu o tom nejnedokonalejším člověku". - „Je to kurážný film, což ale nutně neznamená dobrý," píše pak o něco níž.

Foto: Reuters

„Jeho největší síla je v tom, že se snaží tematizovat to, co nás teď zajímá, a nečekat na historiky. Ve volebním roce si lidé udělají na film W názor ještě předtím, než ho vůbec uvidí."

Honeycutt se přitom zdráhá označit film za politický. „Je to spíš film o člověku, který šel do politiky, i když to možná neměl dělat. Je o tom, jak otec chybně přečetl svého syna - o tom, jak syn může trpět ve stínu slavného otce a jak je povaha člověka ovlivňována okolnostmi, ať už vnějšími či vnitřními."

Jestli recenze něco jednoznačně vyzdvihují, pak herecké výkony - a to především představitele hlavní role Joshe Brolina. "Herec nabízí víc než odpovídající fyzickou podobu a interpretaci, která je přesvědčivě nespoutaná a odhodlaná," napsal Todd McCarthy ve Variety.

A Honeycutt: „Brolin je skvělý, a i když nevypadá jako George W. Bush, tak vytváří pozoruhodného hrdinu." už citovaný Goodridge jde ještě dál, Brolinův výkon označuje za kandidáta na herecká ocenění.

Kromě Brolina v něm účinkují Jeffrey Wright, který si zahrál generála Colina Powella, Elizabeth Banksová jako první dáma Laura Bushová, Ellen Burstynová a James Cromwell coby manželé Bushovi starší a Thandie Newtonová v roli ministryně zahraničí Condoleezzy Riceové.

Film otevírá scéna schůze kabinetu v Oválné pracovně krátce po 11. září, poté přeskočí zpátky k Bushovým studentským začátkům. Ústředním tématem je vztah George W. Bushe s otcem, patřičně despotickým v bouřlivém texaském mládí i  radícím v pozdějším prezidentském období.

 

Právě se děje

Další zprávy