Oliver Stone: Natočím o Bushovi pravdivou komedii

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 5. 2008 14:15
Režisér už popsal, o čem bude jeho snímek W

Los Angeles - Snímek 'W' o Georgi Bushovi nebude ani prvním Stoneovým politickým životopisem, ani prvním kontroverzním filmem z jeho dílny. Ale možná bude držet jiné prvenství - jako de facto první Stoneova komedie.

Film 'W' se má začít natáčet za dva týdny, ale už stihl vyvolat řadu kontroverzí. Nejnověji tím, jak se režisér Oliver Stone vyjádřil o jeho hrdinovi v obsáhlém materiálu pro páteční vydání Entertainment Weekly, jehož titulní stranu ozdobila fotografie filmových představitelů prezidentské dvojice.

"Bush je legrační," řekl doslova oscarový tvůrce. "Takže může být komediálnější i ten film. Bush je nešikovný a potrhlý a pořád dělá nějaké obličeje. Není to průměrný prezident, tak se s ním pojďme pobavit," vyzval sám sebe.

Americký prezident George Bush
Americký prezident George Bush | Foto: Reuters
Hlavní role: Desperát od Coenů se chystá na roli George Bushe
Film a realita: Bushe neřídí spiklenci, říkají životopisci Stoneovi
Obsazení filmu:
George W. Bush už má filmové rodiče


Jednašedesátiletý tvůrce proslul díky válečným snímkům Narozen 4. července a Četa i thrilleru Takoví normální zabijáci. Natočil také politická dramata jako JFK a Nixon. Bushův životní příběh chce Stone pojmout jako příběh cesty k moci.

George Bush mává na letišti v Ruzyni.
George Bush mává na letišti v Ruzyni. | Foto: aktuálně.cz

43. prezidenta USA ve snímku ztvární Josh Brolin, známý nejčerstvěji z oscarového filmu bratří Coenů Tahle země není pro starý. Herec už si prý trénuje Bushův "nenapodobitelný" hlas.

Jak chodí George Bush?

"Občas volám do texaských hotelů a mluvím s lidmi z recepcí, abych slyšel jejich přízvuk. A dívám se na hodně záznamů s Bushovou chůzí. Hodně se během těch let změnila - jak chodil ve třiceti, jak chodí v zahraničí, jak chodil před 11. září a potom. Lidé skrývají své emoce v řeči svého těla a nemůžou to předstírat. Zvláště on."

První dámu Lauru bude hrát Elizabeth Banks. V rolích Bushových rodičů se objeví James Cromwell a Ellen Burstyn. Bushovu ministryni zahraničí Condoleezu Riceovou pak ztvární hollywoodská krasavice Thandie Newton.

Zatím neobsazená je postava Bushova viceprezidenta Dicka Cheneyho. Stone zatím nechtěl komentovat informace, že o ztvárnění jedná s Paulem Giamattim.

Josh Brolin jako George W. Bush na titulní straně Entertainment Weekly
Josh Brolin jako George W. Bush na titulní straně Entertainment Weekly | Foto: Entertainment Weekly

Stone patří mezi kritiky americké zahraniční politiky, i když ne nutně spojené s Bushem. Veřejně přislíbil, že jeho film o Georgovi Bushovi bude spravedlivým, pravdivým portrétem. Ale záhy po první verzi scénáře se dočkal obvinění, že komediálním vykreslením současné administrativy chce ovlivnit nadcházející prezidentské volby. Navzdory tomu, že republikánský kandidát John McCain se ve filmu neobjeví.

Bush jako opilý řidič

Stone samozřejmě všechna obvinění vehementně popírá. "Možná se ukáže, že Bush je vůbec nejhorším prezidentem všech dob. Ale to neznamená, že za tím není velký příběh. Je to skoro jako komedie od Capry -  příběh muže, který má velmi málo schopností, krom té, že je schopen prodat sám sebe," řekl o Bushově životě.

"Už to, že musel překročit stín svého otce a váhu rodinného jména... Musíte obdivovat jeho houževnatost."

Ve filmu jsou podle Entertainment Weekly i takové scény, v nichž šestadvacetiletý Bush nabourá své auto před domem rodičů. Opile tu pokřikuje nadávky na otce: "Děkuju vám, pane dokonalý, pane válečný hrdino, pane zasraný všemohoucí bože!"

Foto: Reuters

"Drž svý ego na uzdě," řekne později ve filmu Dicku Cheneymu. "Já jsem tu prezident, já rozhoduju." A jindy se svěří televiznímu kazateli: "Pravda je, že nechci být prezidentem. Ale cítím, že Bůh to chce, takže musím, prostě musím."

Do kin ještě před volbami

Při sezení se saudským vyslancem princem Bandarem zas vysvětlí, že se vzdal sladkostí a nejí je už od začátku irácké války. "Je to má osobní oběť, abych ukázal podporu našim jednotkám."

Stone se dušuje, že všechny scény mají reálný základ a že při práci na scénáři vycházel spolu se scenáristou Stanley Weiserem z 20 různých knih.

Ve velkých hollywoodských studiích nenašel Stone nikoho, kdo by byl ochoten film financovat, proto snímek 'W' vzniká v nezávislých podmínkách. Krom obavy z kontroverzní pověsti může být důvodem i to, že filmy o současné politice či válce v Iráku příliš netáhnou.

Producenti by film rádi dostali do kin ještě před listopadovými volbami. "Můžu to stihnout do inaugurace, ale už v říjnu?" přemýšlí Stone. "Záleží na tom, jak rychle to sestříhám. Není to nemožné."

 

Právě se děje

Další zprávy