Jak vypadá Stoneova komedie o Bushovi? Podívejte se

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 8. 2008 20:00
VIDEO: Snímek Olivera Stonea má první trailer

Praha - První trailer k očekávanému filmu W už je na internetu. Snímek věnovaný současnému americkému prezidentovi vstoupí do amerických kin na podzim, krátce před volbami, v nichž se o křeslo Bushova nástupce utkají Barack Obama a John McCain.

Film Olivera Stonea asi připraví Bushovi jiný odchod, než si představoval, a má už předem o publicitu postaráno. O tom svědčí už pozornost, jaké se dostalo prvnímu traileru, který se zaměřuje na učednická léta budoucího amerického prezidenta.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mladý Bush - zosobněný hercem Joshem Brolinem, známým například z oscarového filmu bratří Coenů Tahle země není pro starý - se tu dohaduje s rodiči, jede opilý autem nebo tančí na barovém pultu.

Josh Brolin jako George W. Bush na titulní straně Entertainment Weekly
Josh Brolin jako George W. Bush na titulní straně Entertainment Weekly | Foto: Entertainment Weekly
Čtěte také:
Oliver Stone: Natočím o Bushovi pravdivou komedii
George W. Bush už má filmové rodiče

"Co dohnalo George Bushe odtud až sem," ptá se trailer sugestivně a otázku podkládá obrázky jeho mladických dobrodružství i vrcholné mety, tedy Bílého domu, a písní What a Wonderful World od Louise Armstronga.

Herci, kteří ztvárnili jeho ženu Lauru, jeho rodiče, Tonyho Blaira, Colina Powella, Condoleezu Riceovou, Donalda Rumsfelda či Dicka Cheneyho působí v traileru velmi přesvědčivě.

Obsazení je to velmi hvězdné. První dámu hraje Elizabeth Banks, v rolích Bushových rodičů se objeví James Cromwell a Ellen Burstyn.

Foto: Reuters

Bushovu ministryni zahraničí Condoleezu Riceovou ztvárnila hollywoodská krasavice Thandie Newton, Dicka Cheneyho hraje Richard Dreyfuss a Colina Powella Jeffrey Wright.

Podle Stonea bude struktura filmu tříaktová. První část zahrnuje Bushova "prohýřená" léta, další jeho vystoupení z otcova stínu a poslední období invaze do Iráku.

Režisér už má sice zkušenost s životopisnými filmy prezidentů díky Nixonovi z roku 1995, ale o biografii, ani o "skandální" biografii moc nepůjde.

Nejprve sice přislíbil, že jeho film o Bushovi bude dokonce spravedlivým a pravdivým portrétem. Květnový New York Post ale vydal ukázky z raných verzí scénáře, které sloupkařka listu Cindy Adams popsala slovy "Probushovci to budou nenávidět, ale jeho odpůrci si to zamilují".

Záhy režisér anoncoval, co všichni tušili: že v případě filmu W nepůjde ani tak o životopisné drama, jako spíše o mírně potrhlou komedii.

"Bush je legrační," řekl doslova oscarový tvůrce. "Takže může být komediálnější i ten film. Bush je nešikovný a potrhlý a pořád dělá nějaké obličeje. Není to průměrný prezident, tak se s ním pojďme pobavit," vyzval sám sebe.

Stone ostatně patří mezi kritiky americké zahraniční politiky, i když ne nutně spojené s Bushem.

Film se začal natáčet v květnu a vznikl tak rychle, aby se stihl dostat do kin alespoň v užší distribuci ještě před americkými prezidentskými volbami. Do amerických kin by měl vstoupit 17. října; datum české premiéry zatím není stanoveno.

 

Právě se děje

Další zprávy