Film režisérky Rychlíkové Hranice Evropy byl vybrán na kodaňský festival

ČTK ČTK
15. 2. 2024 17:07
Novinka režisérky Apoleny Rychlíkové nazvaná Hranice Evropy byla vybrána na mezinárodní festival dokumentárních filmů CPH:DOX v dánské Kodani, kde bude mít 14. března světovou premiéru. Snímek, v němž se novinářka Saša Uhlová na několik měsíců stává levnou pracovní silou v západní Evropě, následně poputuje do hlavní soutěže na ženevském festivalu a fóru o lidských právech.
Štáb dokumentárního filmu Hranice Evropy. Novinářka Saša Uhlová (sedící vlevo), režisérka Apolena Rychlíková a zvukař Martin Kuhn.
Štáb dokumentárního filmu Hranice Evropy. Novinářka Saša Uhlová (sedící vlevo), režisérka Apolena Rychlíková a zvukař Martin Kuhn. | Foto: ČTK

"Mám obrovskou radost, že film s takto náročným tématem zaujal zahraniční selektory," říká Rychlíková. "Je pro mě velká čest mít premiéru na tak prestižním festivalu, jakým je CPH:DOX. Doufám, že se i díky našemu projektu podaří téma levné práce migrantů a migrantek dostat do širšího evropského povědomí. To i proto, že Západ a Východ dělí mzdová železná opona," dodává.

Festival před časem představil mimo jiné časosběrný dokument René od Heleny Třeštíkové nebo titul Občan Havel režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka.

V novince Hranice Evropy novinářka Uhlová opouští rodinu a společně s miliony dalších východoevropských pracovníků se stává levnou pracovní silou v západní Evropě. V Německu na farmě, v irském hotelu nebo jako pečovatelka ve Francii. Všude na vlastní kůži zakouší osudy těch, jejichž práci na každodenní bázi potřebujeme a vytěžujeme, uvádějí tvůrci.

Ti se ptají, jaká je reálná cena, kterou Evropa platí za špatně nastavenou pracovní migraci, a jaké jsou osudy a motivace těch, kdo ji vykonávají.

Uhlová, pocházející z disidentské rodiny Petra Uhla a někdejší ombudsmanky Anny Šabatové, letos získala Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2023. V současné době je redaktorkou internetového deníku A2larm.

Apolena Rychlíková je režisérka dokumentárních filmů a novinářka. Roky byla redaktorkou serveru A2larm. Nyní coby publicistka působí na volné noze. Ve své tvorbě se věnuje otázkám genderové rovnosti, dostupnosti bydlení, exekucím a dalším tématům sociální spravedlnosti. Jejím otcem je režisér, herec a občanský aktivista Břetislav Rychlík.

 

Právě se děje

Další zprávy