Při závodu zemřelo několik lidí. Vyšel trailer z filmu o Ferrarim, hraje ho Driver

Kultura Kultura
30. 8. 2023 16:42
Téměř k nepoznání je Adam Driver v prvním traileru z celovečerního filmu Ferrari. Americký herec známý z dramatu Manželská historie nebo nové trilogie Hvězdných válek v novince ztvárnil automobilového závodníka a později zakladatele automobilky Enza Ferrariho, jeho manželku zpodobnila Penélope Cruz.
Film Ferrari zatím nemá českého distributora. Foto: Lorenzo Sisti | Video: Neon

Film režiséra Michaela Manna bude mít premiéru na právě začínajícím benátském festivalu, do kin by se měl dostat v prosinci. Dále v něm účinkují Shailene Woodley, jež ztvárnila Ferrariho milenku, nebo Jack O'Connell. Ten hraje britského závodníka Petera Collinse, který roku 1958 zemřel ve voze Ferrari.

O zveřejnění traileru informoval server Variety.com. Podle něj se film odehrává v roce 1957, tedy před nechvalně proslulým vytrvalostním silničním závodem Mille Miglia v Itálii, kde přišlo o život několik diváků a dva jezdci: španělský řidič Alfonso de Portago se svým americkým spolujezdcem Edmundem Nelsonem.

Portago byl závodníkem Ferrari, zesnul ve voze Ferrari 335 S. Havaroval pravděpodobně kvůli prasklé pneumatice. Po tomto incidentu byl závod zakázán. Enzo Ferrari stejně jako výrobce pneumatik čelili žalobě, soud je ale očistil.

Autoři snímku si událost vybrali mimo jiné proto, že Ferrariho fabrice ve stejné době hrozil bankrot. Podnikateli se navíc rozpadalo manželství, nedlouho předtím mu zemřel syn Dino, který od narození trpěl svalovou dystrofií. Po jeho smrti Enzo Ferrari původně oznámil, že vstoupí do kláštera. Nakonec ale zůstal u podnikání, těžkou krizi překonal a jeho vozy se později staly symbolem úspěchu i rychlosti, napsaly Hospodářské noviny.

Štáb filmu Ferrari natáčel v italském městě Brescia a jeho okolí, tedy tam, kde se závod Mille Miglia skutečně konal. Snímek vznikl adaptací životopisné knihy o Ferrarim, již roku 1991 napsal Brock W. Yates.

 

Právě se děje

Další zprávy