Edith Piaf zazpívala i Anglickému králi

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 2. 2007 20:46
Praha - V Berlíně začal letošní první velký festival. Mezi světovými hvězdami se po červeném koberci nebývale prošli i čeští filmaři. Uvnitř: GALERIE
Filmový festival Berlinale zahájila světová premiéra životopisného snímku o slavné francouzské zpěvačce Edith Piaf. Na slavnostní uvedení přichází představitelka Edith Piaf Marion Contillardová.
Filmový festival Berlinale zahájila světová premiéra životopisného snímku o slavné francouzské zpěvačce Edith Piaf. Na slavnostní uvedení přichází představitelka Edith Piaf Marion Contillardová. | Foto: Reuters

Na Berlinale, které se počítá spolu s Cannes a Benátkami mezi tři největší světové přehlídky, měly české filmy dlouho šanci nanejvýš na filmovém trhu. Na 57. ročník, který trvá do 18. února, proniklo hned několik českých snímků i do oficiálních sekcí.

Největším úspěchem je účast Menzelova snímku Obsluhoval jsem anglického krále v hlavní soutěži. Snímek do německé metropole doprovází nejen režisér, který na Berlinale získal Zlatého medvěda v roce 1990 se svými Skřivánky na niti.

Dorazí ještě ústřední trio: Oldřich Kaiser, bulharský herec Ivan Barnev a německá herečka Julia Jentschová; ta si zase předloni z Berlína odvezla cenu za Poslední dny Sophie Schollové.

Ve vedlejších sekcích jsou tři další české filmy - Ondříčkův Grandhotel, Nikolaevův undergroundový A bude hůř a výsek z animovaného Fimfára 2. Kdo chce, může hledat souvislosti v tom, že všechny jsou adaptacemi literárních předloh českých spisovatelů - Bohumila Hrabala, Jana Wericha, Jaroslava Rudiše a Jana Pelce. Jako Shooting Star jede do Berlína Klára Issová.

O vítězství a Zlatého Medvěda se Menzel utká s dalšími jednadvaceti filmy světových jmen, což je rekordní množství; sedmnáct z nich tu bude mít světovou premiéru. Soutěžit budou slavní režiséři André Téchiné, Jacques Rivette, Francois Ozon, Steven Soderbergh či Clint Eastwood se svými Dopisy z Iwo Jimy.

Proti Kaiserovi se postaví třeba Gerard Depardieu v Rivettově balzakovské adaptaci Nedotýkejte se sekery, Antonio Banderas ve filmu Gregoryho Navy Bordertown, Ken Watanabe v Dopisech z Iwo Jimy či Woody Harrelson v americkém snímku The Walker.

Po čtyřech filmech má v soutěži Francie a Amerika, přes úspěch z poslední doby kupodivu jen dva Němci. Ale vztah k zemi, kde se festival koná, má i Soderberghův soutěžní snímek Dobrý Němec s Georgem Clooneym.

"Myslím že letošní soutěž je hodně vyrovnaná," říká ředitel festivalu Dieter Kosslick. "Máme tu velmi politicky orientované snímky, pár opravdu drsných filmů, ale i několik veselých komedií a za tu směsici jsem opravdu rád."

Americký režisér a šéf festivalové poroty Paul Schrader čeká na zahájení prvního filmlového představení s režisérem Arthurem Pennem (vpravo).
Americký režisér a šéf festivalové poroty Paul Schrader čeká na zahájení prvního filmlového představení s režisérem Arthurem Pennem (vpravo). | Foto: Reuters

Festival zahájila ve čtvrtek světová premiéra životopisného snímku o slavné francouzské zpěvačce Edith Piaf. Ve snímku La Vie en Rose ji ztvárnila Marion Contillardová.Převážná část filmu se natáčela v Česku, kde se pracovalo šedesát z osmdesáti natáčecích dnů a kde vznikly interiérové scény. Pak se přirozeně snímaly exteriéry v Paříži a ve Spojených státech.

Na rozdíl od Cannes i Benátek je Berlinale celkem vstřícné i k obyčejným divákům - nejen k celebritám, novinářům a filmovým distributorům. Nelze tu očekávat nájezd baťůžkářů jako v Karlových Varech, ale několik tisíc vstupenek bývá uvolněno do běžného prodeje

"Vždycky nás kritizují: že nemáme dost hvězd, nebo že máme moc těch amerických. Jsem si naprosto jistý, že pro červený koberec máme hvězd dostatek," říká Kosslick.

Seznam očekávaných osobností to potvrzuje je mezi nimi Eastwood, Robert De Niro, Cate Blanchettová, Matt Damon, Judi Denchová, Sharon Stone, Ben Kingsley, Jennifer Lopezová, Milla Jovovichová, Richard Gere nebo legenda stříbrného plátna  Lauren Bacallová. A Arhtur Penn, autor Malého velkého muže, si přijede pro čestného Medvěda.

 

Právě se děje

Další zprávy