Klára Issová jede do Berlína jako hvězda

8. 1. 2007 11:30
Praha - Zatímco Anglický král pořád čeká na odpověď, přišla zpráva, že na Berlinale vybrali film Grandhotel.

Snímek Davida Ondříčka  se na jedné z nejprestižnějších filmových přehlídek světa představí v nesoutěžní sekci Panorama. "Porota do ní vybírá filmy, které jsou nezávislé, umělecké, filmy s osobitým rukopisem, které mají potenciál oslovit široké umělecké publikum," říká producent filmu Grandhotel Kryštof Mucha.

Režisér David Ondříček s Klárou Issovou a Markem Taclíkem
Režisér David Ondříček s Klárou Issovou a Markem Taclíkem | Foto: Aktuálně.cz

Hlavní sekce Panoramy nabídne kolem osmácti filmů; vedlejší dokumentární sekce dalších deset až patnáct. Další sekce jsou speciální uvedení a Panorama představuje i krátké filmy. Všechny filmy v sekci Panorama se představí ve světových či evropských premiérách.

Do Berlína se podle mluvčí filmu Renaty Elhenické chystají Ondříček i Mucha. Grandhotel měl premiéru v říjnu 2006, scénář k němu napsal spisovatel Jaroslav Rudiš.

"Velmi si toho vážíme, je to pro nás obrovská čest být v sekci, ve které prezentovali v minulých letech své filmy švédský režisér Lukas Moodysson nebo Francouz Michel Gondry. Doufám, že náš film mezinárodní publikum osloví," říká Ondříček.

Infobox
Autor fotografie: Berlinale

Infobox

Do Berlína jede i herečka filmu Klára Issová, která je letos na festival vybrána jako Shooting Star za Českou republiku. Shooting Star prezentuje mladé naděje evropského filmu, v minulosti se v této sekci objevil Pavel Liška, Anna Geislerová, Jan Budař či Táňa Vilhelmová.

Stále otevřené jsou šance filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který se uchází o účast v hlavní festivalové soutěži. "Zatím nic nevíme," opakuje Andrea Metcalfe ze společnosti AQS. Odpověď by měla dorazit tento týden.

Sedmapadesátý ročník festivalu Berlinale, který spolu s festivalem v Cannes a v Benátkách patří mezi tři nejprestižnější filmové přehlídky světa, proběhne od 8. do 18. února.

 

Právě se děje

Další zprávy