Vyrazí Anglický král na Berlín?

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 1. 2007 12:00
Praha - České hrané filmy v posledních letech na prestižních festivalech příliš nebodovaly: změní to rok 2007?
Foto: Bioscop

První velká filmová přehlídka roku se už blíží - a společně s ní i možnost, že český hraný film pronikne i do Evropy. K účasti na Berlinale má nakročeno hned několik nových českých snímků. Festival v německé metropoli má letos před sebou už 57. ročník: proběhne od 8. do 18. února.

Moře, strýčku, proč je slané?
Moře, strýčku, proč je slané? | Foto: Aktuálně.cz

Pořadatelé zatím nezveřejnili kompletní oficiální seznam filmů, které byly vybrány do soutěžních i mimosoutěžních sekcí. Přesto je už známo, že šanci tu mají i Češi.

Do mezinárodní soutěže Generation, která se zaměřuje na filmy pro děti a mládež, byly vybrány dva příběhy z povídkového animovaného filmu Fimfárum 2, který loni úspěšně putoval českými kiny. Publikum uvidí příspěvky Vlasty Pospíšilové Tři sestry a jeden prsten i  Balejovo Moře, strýčku, proč je slané?

Podle producenta Martina Vandase je výběr filmů na prestižní festival velkou ctí, přináší ale i starosti: "Fimfárum 2 jsme doposud vždy představovali jako celek,  proto musíme do poloviny ledna vyrobit speciální sestřih pouze těchto vybraných pohádek," říká.

Fimfárum 2 potvrzuje, že v zahraničí je pořád o českou animaci zájem. Film má za sebou cestu po více než třicítce světových festivalů. Podobné úspěchy loni zaznamenali i taktéž z části animovaní Šílení Jana Švankmajera, kteří byli k vidění například na prestižní přehlídce v Rotterdamu. Stejně tak putují světem české dokumenty jako Český sen.

O účasti na Berlinale jednají také producenti filmů Obsluhoval jsem anglického krále, Maharal - tajemné dědictví a Pusinky. Ti se ovšem dozvědí výsledek až tento týden.

"Stále to je otevřené," říká Andrea Metcalfe ze společnosti AQS, producenta filmu Obsluhoval jsem anglického krále, který se uchází o účast v hlavní sekci Berlinale.

Pusinky
Pusinky | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Podle ní se Menzelova adaptace Hrabalova románu komisi líbila, na oficiální vyhlášení se ale čeká. To se týkalo i filmu Pusinky debutující režisérky Karin Babinské, který do českých kin vstoupí v dubnu.

Podle producenta filmu Viktora Schwarcze prošel film prvním sítem výběru do sekce Generation - ovšem na rozdíl od Fimfára do části věnované celovečerním filmům. V úterý večer ale přišla zpráva, že Pusinky do Berlína nakonec vybrány nebyly. "Zkusíme Cannes," glosoval to Schwarcz.

"V soutěžích trojky prestižních festivalů Cannes, Benátky, Berlinale nebyl žádný český celovečerní film od rozdělení Československa," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy