Pojede do Berlína za Clooneym i Menzel?

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 1. 2007 14:00
Berlín - Berlínský filmový festival začíná za měsíc a Češi netrpělivě čekají, zda bude o cenu soutěžit i Menzelův Anglický král.

Kompletní seznam filmů, které byly vybrány do soutěže Berlinale - které proběhne od 8. do 18. února - bude znám příští týden. Čeká na něj i Menzelova adaptace Hrabalova románu Obsluhoval jsem anglického krále, která se o účast uchází za Českou republiku.

George Clooney ve filmu Good German
George Clooney ve filmu Good German | Foto: Aktuálně.cz

Pokud bude vybrána, konkurence bude tvrdá. Berlín už zveřejnil prvních šest soutěžních filmů, jež se tu představí ve světových či mezinárodních premiérách.

"Jsme potěšeni, že můžeme představit tolik nových prací od slavných režisérů i zajímavých nových jmen," říká prezident festivalu Dieter Kosslick. "Hodně letošních soutěžních filmů přetavuje moderní dějinné události do intimních a extrémně emocionálních příběhů."

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Hned dva hollywoodské filmy v soutěžní sekci se věnují německé minulosti. The Good German Stevena Soderbergha je příběh tajemné vraždy situovaný do Berlína 40. let. George Clooney si tu zahrál amerického novináře, který se v poválečném Berlíně zaplete do vražedného spiknutí.

Černobílý film natočil Soderbergh jako poctu kinematografii 40. let a zkombinoval v něm archivní materiál s nově natočenými scénami. Kromě Clooneyho, který je v Berlíně očekáván coby host festivalu, tu hrají Tobey Maguire a Cate Blanchetttová.

Filmasia: Jsem cyborg, ale to nevadí
Filmasia: Jsem cyborg, ale to nevadí | Foto: Aktuálně.cz

Robert de Niro zase režíroval Matta Damona, Angelinu Jolieovou i sebe sama ve špionážním filmu The Good Shepherd situovaného do Německa za studené války. Vypráví příběh idealistického absolventa prestižní univerzity Yale, který se zaplete se CIA.

Mezinárodní premiéru bude mít na Berlinale film Jsem kyborg, ale to je v pohodě (I'm A Cyborg But That's OK) oslavovaného jihokorejského režiséra Park Chan-wooka. Vypráví o ženě, která přijde na psychiatrickou kliniku, protože si myslí, že je napůl člověka a napůl stroj. Tam se zamiluje do muže, který pro změnu věří, že může lidem krást duše.

Park Chan-Wook mezinárodně zabodoval svou trilogií, do níž patří mimo jiné filmy Old boy a Nebohá paní Pomsta. V Berlíně soutěžil v roce 2001 s politickým thrillerem Joint Security Area.

Irina Palm: Marianne Faitfullová
Irina Palm: Marianne Faitfullová | Foto: Aktuálně.cz

Berlínským veteránem je i Němec Christian Petzold, který tu předloni soupeřil s Duchy. Letos se do soutěže vrací s filmem Yella. Vypráví drama ženy, která se snaží nezaměstnanosti a nešťastnému manželství utéct odchodem z východního Německa na Západ.

V soutěži bude i belgicko-německo-britská koprodukce Irina Palm, druhý film belgického režiséra Sama Garbarskiho. Objeví se v něm zpěvačka Marianne Faithfullová jako padesátiletá vdova, která tak zoufale trpí nedostatkem peněz, že se vrhne na dráhu zaměstnankyně sex klubu.

 Dvojnásobný držitel Oscara a autor filmu Cit slečny Smilly pro sníh Bille August pak do soutěže přiveze titul Goodbye Bafana - skutečný příběh Jamese Gregoryho, bílého Jihoafričana, jehož život změní to, že se stane strážcem Nelsona Mandely.

Gregoryho hraje Ralph Fiennes, Mandelu Dennis Haysbert. V únoru uplyne právě sedmnáct let ode dne, kdy byl Mandela propuštěn z vězení.

 

Právě se děje

Další zprávy