Deppa střídá Chalamet. První trailer z filmu ukazuje, jak hraje Willyho Wonku

Kultura Kultura
11. 7. 2023 19:50
Majitele továrny na čokoládu a vynálezce sladkostí Willyho Wonku z dětských knih Roalda Dahla už ztvárnili Gene Wilder nebo v novém tisíciletí Johnny Depp. Letos se role zhostí populární herec Timothée Chalamet. V úterý večer studio Warner Bros. zveřejnilo první trailer z filmu nazvaného jednoduše Wonka.
Film Wonka uvedou česká kina 14. prosince. | Video: Vertical Ent.

Snímek, jejž česká kina uvedou 14. prosince, dějově předchází knihám britského romanopisce Dahla. Zaměří se na mládí tajemného, výstředního výrobce čokolády i všemožných cukrovinek od zmrzliny, která se nerozpouští, po žvýkačku, jež neztrácí chuť.

Film také ukáže Wonkovo setkání s fiktivním trpasličím kmenem Umpa-lumpů, z nichž se stane levná pracovní síla v továrně na čokoládu. Jednoho takového, jenž tančí a hraje na flétnu, zpodobnil za pomoci počítačových triků Hugh Grant.

Timothée Chalamet jako Willy Wonka a Hugh Grant v roli Umpa-lumpa.
Timothée Chalamet jako Willy Wonka a Hugh Grant v roli Umpa-lumpa. | Foto: Warner Bros.

Podle serveru Variety.com půjde žánrově o rodinný fantasy muzikál. Kromě sedmadvacetiletého Timothéeho Chalameta, známého ze snímků Dej mi své jméno nebo Duna, v novince dále účinkují herečka Olivia Colman nebo Rowan Atkinson alias Mr. Bean.

Wonku natočil Paul King, režisér obou dobrodružství medvídka Paddingtona. Dle americké CNN slibuje, že tímto způsobem zodpoví "všechny otázky, které vás kdy o Wonkovi mohly napadnout".

Tvůrce měl během příprav přístup k pozůstalosti spisovatele Roalda Dahla a zkoumal rané verze knihy Karlík a továrna na čokoládu z roku 1964, ve které se Willy Wonka poprvé objevil. Osm let nato Dahl napsal ještě pokračování nazvané Karlík a velký skleněný výtah.

Timothée Chalamet řekl časopisu Vogue, že zhostit se role Willyho Wonky se mu líbilo už jen pro možnost oslovit mladší a optimističtější publikum, než k jakému promlouvá obyčejně. "Pracovat v době tak vypjaté politické atmosféry v zemi a tolika špatných zprávách na filmu určeném pro mladé, tak necynické publikum byla prostě radost," prohlásil.

 

Právě se děje

Další zprávy