Český film o skladateli Myslivečkovi bude mít premiéru na prestižním festivalu

ČTK ČTK
2. 8. 2022 12:08
Český film o skladateli Myslivečkovi bude mít premiéru na prestižním festivalu

Hraný film režiséra Petra Václava nazvaný Il Boemo o osudech skladatele Josefa Myslivečka se dočká světové premiéry v hlavní soutěži festivalu ve španělském San Sebastiánu. Ve snímku, jenž pracoval s rozpočtem 120 milionů korun, nejslavnějšího českého skladatele 18. století ztvárnil Vojtěch Dyk. Na projektu se podílely operní hvězdy v čele se sopranistkou Simonou Šaturovou a francouzským kontratenorem Philippem Jarousskym. Hudbu natočil barokní orchestr Collegium 1704 vedený Václavem Luksem.

Do hlavní soutěže festivalu takzvané áčkové kategorie se z české kinematografie naposledy dostalo Nabarvené ptáče od Václava Marhoula, které před třemi lety soutěžilo v italských Benátkách. "Pro mě osobně je již samotné přijetí do hlavní soutěže na takto prestižním festivalu obrovská čest. Pevně ale doufám, že se náš film bude líbit nejen porotě v San Sebastiánu, ale také všem divákům," říká režisér a autor scénáře Petr Václav.

Česká kina začnou Il Boemo promítat 20. října, o den později bude v nově zrekonstruovaném barokním Clam-Gallasově paláci na pražském Mariánském náměstí zahájena výstava věnovaná Myslivečkově osudu.

 

Právě se děje

Další zprávy