České lvy rozdá Polívka s tajným synem Liškou

Pavel Kroulík, krk
28. 1. 2010 16:40
Nominační večer uvede Jan Budař ve stylu Avatara
Foto: VAC

Praha - Zatímco nominační večer Českého lva bude 6. února 2010 uvádět čtyřnásobný držitel této ceny Jan Budař, moderátory hlavního večera ve velkém sále Lucerny budou v březnu Bolek Polívka a Pavel Liška.

Pro Lišku, držitele Českého lva za film Štěstí, to bude premiéra. Polívka, dvojnásobný držitel trofeje za Zapomenuté světlo a Musíme si pomáhat, už výroční filmové ceny uváděl několikrát; naposledy loni se svou dcerou Annou Polívkovou.

Foto: Aktuálně.cz

Základní nápad večera nést jej v rodinném duchu ovšem vyšel dosti naprázdno. Problém nebyl v tom, že rodinné dvojice a trojice také předávaly sošky, ale právě v hlavních moderátorech. Otec a dcera v roli nedovtipné stydlivky byli scénářem nuceni do trapných hraných hádek, urážek i familiárností.

Navíc bylo záhadou, nakolik Polívka jen hrál roli násosky, jemuž v průběhu přenosu stoupá hladinka. Mystifikační scénáře lvího tvůrce Petra Vachlera jsou vždy poněkud neprůhledné.

I letošek se podle šéfa České filmové a televizní akademie ponese v rodinném duchu. Polívka mu nabízel další ze svých dětí, ale Vachler zvolil Lišku jako jeho „tajného syna". Liška to prý věděl už dlouho, ale skrýval to, aby jej někdo nepodezříval z toho, že se dostal k divadlu protekcí - celý rozhovor si můžete přečíst zde.

Bolek Polívka a Anna Polívková. Kdo umí, umí...
Bolek Polívka a Anna Polívková. Kdo umí, umí... | Foto: Ludvík Hradilek

Nejtradičnější, tedy skoro nerozluštitelnou polohu měl předloňský ceremoniál, kdy ho uváděl Jaroslav Dušek. Do zdánlivě uhlazeného večera se dostávaly podvratné momenty, absurdita a dada - ale pro oceněné i pro mnohé diváky bylo někdy matoucí, co je připravený jazykový vtípek a povedená improvizace, a co naopak jen nezáměrný zmatek nebo trapas a dvojsmysl, který nevyšel.

Každoročně se tak kromě konkrétních výkonů a moderátorů přetřásá i otázka, jestli je tento způsob uvádění ideální pro sobotní večer na většinovém kanále ČT1 a zda by cenám i filmům neprospělo obyčejné odbavení. Právě Dušek však alespoň patří k těm, kteří tento „nekorektní nádech" a pohyb na hraně umí a rádi také testují.

Poměrně zdatně se v tomto oboru pohybuje zpěvák a herec Jan Budař, který bude moderovat (již podruhé) nominační večer v kině Lucerna. Dá se předpokládat, že opět zvolí roli zmateného a nepraktického entretainera, který je nesmělý, ale léčí se.

Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek.
Moderátoři Českého lva - Ester Kočičková a Jaroslav Dušek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

"Byl to pro mě velký zážitek, protože přímý přenos je zvláštní a adrenalinový obor. Nevíte nikdy, jak to dopadne. Jestli diváci budou v dobré náladě, jestli jim tu náladu nepokazíte, jestli oni ji nepokazí vám, jestli nevypnou proud nebo jestli nevypnou diváci televizi," uvedl Budař a slíbil, že zase zazpívá svou píseň "Ať žije Český lev, ať žije český film".

Sám už získal křišťálové sošky za filmy Nuda v Brně (scénář, mužský herecký výkon v hlavní roli), Mistři (mužský herecký výkon ve vedlejší roli) a Václav (mužský herecký výkon ve vedlejší roli).

Podle režiséra večera a předsedy ČFTA Vachlera jim při výběru tématu na nominační večer pomohl megahit Avatar James Camerona nebo nové dokumentární filmy na pokraji sci-fi.

Při pohledu na loňskou domácí produkci se pro hlavní večer nabízí třeba stylizace do protektorátní nebo komunistické minulosti (3 sezony v pekle, Kawasakiho růže, Protektor). Tady by pak nekorektní vsuvky a nevěřícné zírání diváků na totalitní kabaret trapnosti mohly mít nečekaný smysl.

 
Držitelé lvů v dešti pozlátka
Držitelé lvů v dešti pozlátka | Foto: Ludvík Hradilek
Čtěte také:
Recenzent Aktuálně.cz: Český lev by měl být jen bienále
Filmem roku jsou Karamazovi. Zelenka má i Lva za režii
Český lev 2008: Výsledky, ohlasy, rozhovory

Kromě moderátorů je jistá ještě jedna věc: protože spolupráci s Českým lvem ukončila Sazka, která ruší některé sponzorské aktivity, nebude v rámci večera vyhlášena Soutěž o nejlepší dosud nerealizovaný scénář celovečerního filmu.

Zástupci pořádající VAC však tvrdí, že udělají vše pro to, aby se napřesrok v soutěži - bez níž by nejspíš nevznikly ani později oceněné tituly jako Roming nebo Protektor - pokračovalo.

 

Právě se děje

Další zprávy