Berlinale: kdo získá medvěda?

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 2. 2006 9:45
Berlín - Začíná mezinárodní filmový festival Berlinale. Celkem nabídne přes 360 filmů z 56 zemí.

"Jde o snímky velmi realistické a velmi politické," zhodnotil letošní festival jeho ředitel Dieter Kosslick. Letošní ročník prestižního festivalu s medvědem ve znaku je už šestapadesátý.

předsedkyně poroty, herečka Charlotte Ramplingová
předsedkyně poroty, herečka Charlotte Ramplingová | Foto: Aktuálně.cz

Soutěž plná hvězd

Nejprestižnější sekcí každého festivalu je ta soutěžní; čím je festival větší a proslulejší, tím více známých jmen nabídne. V tomto ohledu Berlinale za dalšími velkými přehlídkami "starého kontinentu" (Cannes, Benátky) rozhodně nezaostává a může se pochlubit několika tituly velkých režisérů současné kinematografie. V soutěži Berlinale je celkem 19 filmů a rozhodovat o nich bude porota, která je hvězd stejně plná jako soutěžní snímky.

Festival dnes otevírá projekce soutěžního filmu Snow Cake (Sněhový dort), který tu osobně představí Sigourney Weaverová a Alan Rickman. V soutěži je dále například nejnovější film Roberta Altmana A Prairie Home Companion s hvězdným obsazením (Woody Harrelson, Tommy Lee Jones, Meryl Streepová), snímek Find Me Guilty Sidneyho Lumeta (12 rozhněvaných mužů), či film Komedie síly (L'ivresse du pouvoir) francouzského režiséra Clauda Chabrola

Capote
Capote | Foto: Aktuálně.cz

Východní Evropa je v menšině

Východoevropskou kinematografii tu zastupuje bosenský film Grbavica o ženách znásilněných v balkánské válce a jejich dětech; česká kinematografie na Berlinale chybí, jak už se stalo v posledních letech smutným pravidlem.

O české účasti na Berlinale si přečtěte ZDE.

Tradiční je důraz na kinematografii asijskou a blízkovýchodní: v soutěži je hongkongsko-čínský snímek Isabella či holandsko-thajsko-hongkongská koprodukce Neviditelné vlny (Invisible Waves). Iránskou kinematografii zastupují dva snímky Offside a Zemestan.  Mimo soutěž se bude promítat mnoho dalších filmů z "exotických" regionů, důraz je letos kladen i na méně známou africkou kinematografii.

Nechybějí ale ani soutěžní filmy tradičních filmových velmocí: je tu titul australský (Candy), argentinský (El custodio), dánský (En Soap), italský Kriminální román (Romanzo Criminale) či britské dokumentární drama Road To Guantanamo.

Domácí německou kinematografii na festivalu zastupují hned  čtyři snímky - Der freie Wille, Elementarteilchen Oskara Roehlera, Requiem Hanse-Christiana Schmida a Sehnsucht Valesky Grisebach. Německy mluvící regiony zastupuje ještě Slumming, rakousko-švýcarská koprodukce

Science of Sleep Michela Gondryho
Science of Sleep Michela Gondryho | Foto: Gaumont

Zajímavé i mimo soutěž

Mimo soutěž se na Berlinale promítá několik zajímavých filmů, z nichž většina by se měla objevit i v české distribuci: životopisný film Capote či naftařský thriller Syriana. Mimo soutěž je na Berlinale k vidění i film o objevení Ameriky Nový svět (New World) vynikajícího režiséra Terrence Malicka (Tenká červená linie, Nebeské dny) či hit z nedávného Sundance, Spánkověda (The Science of Sleep) Michela Gondryho. Mimo soutěž se promítá i komiksová adaptace V jako Vendeta, asijský film Slib (Wuji), ale i digitalizovaná verze slavného snímku Pat Garrett & Billy The Kid Sama Peckinpaha.

 

Právě se děje

Další zprávy