Gondryho film okouzlil Sundance

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 1. 2006 14:00
Park City, Utah - Na festivalu v Sundance včera představil svůj nový film Michel Gondry, tvůrce Věčného svitu neposkvrněné mysli.
Science of Sleep
Science of Sleep | Foto: Gaumont

Jeho nový snímek se jmenuje The Science of Sleep (Spánkověda) a společnost Warner Independent Pictures ho koupila hned po festivalové projekci za 6 milionů dolarů. Film by měl být uveden do amerických kin v druhé polovině roku; datum případné české premiéry je zatím neznámé.

Prý "vizuálně okouzlující snímek" režisér obsadil Gaelem Garciou Bernalem (Amores Perros, Špatná výchova, Motocyklové deníky) a Charlotte Gainsbourgovou (Betonová zahrada, 21 gramů). Podle filmového serveru IMDB je jeho hrdinou "muž držený v zajetí lidmi ze svých snů, který se snaží probudit a převzít kontrolu nad svými představami".

Věčný svit neposkvrněné mysli
Věčný svit neposkvrněné mysli | Foto: Hollywood Classic Entertainment

"Prvních 30 minut snímku je to nejlepší, co jsem v posledních letech viděl. A Gondryho hrdina Gael Garcia Bernal tu podává jeden z nejlepších výkonů. Hraje mladého muže, který se cítí vyřazený; nesnáší svou práci a pomalu se zamilovává do dívky ze sousedství," píše David Poland z MovieCityNews.

A pokračuje: "The Science of Sleep je jeden z těch filmů, na které se můžete dívat znovu a znovu. Je nabitý gagy a vtipnými nápady i nádhernými a nezapomenutelnými obrazy. Není možná dokonalý, ale je zatraceně vtipný. Gondry je mistr svého oboru; a z každého záběru v jeho filmu cítíte vášeň."

Michela Gondryho proslavil zejména předchozí film Věčný svit neposkvrněné mysli z roku 2004, natočený podle předlohy asi nejzajímavějšího scenáristy současného Hollywoodu, Charlieho Kaufmana (Adaptace). S ním spolupracoval Gondry už na filmu Slez ze stromu (2001). Scénář k aktuálnímu snímku The Science of Sleep ovšem napsal sám.

Více o letošním festivalu v Sundance najdete ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy