Porota Berlinale plná filmových hvězd

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 1. 2006 20:00
Berlinale - Kdo rozhodne o letošních držitelích Zlatých a Stříbrných medvědů na filmovém festivalu Berlinale?

Samá známá jména jsou v osmičlenné porotě berlínského filmového festivalu, který je vedle přehlídek v Cannes a v Benátkách jedním z nejprestižnějších festivalů starého kontinentu. Jeho 56. ročník proběhne v Berlíně od 9. do 19. února.

Charlotte Rampling
Charlotte Rampling | Foto: Aktuálně.cz

Předsedkyní poroty bude Charlotte Ramplingová, respektovaná britská charakterní herečka, kterou proslavila spolupráce s takovými režisérskými esy světové kinematografie, jakými byl Luchino Visconti (Soumrak bohů), Woody Allen (Vzpomínky na hvězdný prach) či Alan Parker (Angel Heart). V roce 2003 získala evropskou cenu pro nejlepší herečku za roli ve filmu Bazén Francoise Ozona.

V porotě dále zasedne například americký multimediální umělec Matthew Barney, mimo jiné též partner zpěvačky Björk, bollywoodský producent Yash Chopra či nizozemská režisérka Marleen Gorrisová (její film Antonia získal v roce 1995 Oscara v kategorii zahraničních filmů).

Slavným jménem je i Janusz Kaminski, polský kameraman, jehož proslavila zejména práce na Spielbergových filmech (Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, Válka světů či nejnovější Mnichov). Sestavu doplňuje korejská herečka Lee Young-ae (Sympathy for Lady Vengeance), slavný německý herec Armin Mueller-Stahl a americký producent Fred Roos.

O dění na Berlinale vás budeme na Aktuálně detailně informovat.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy