Už se chystá 56. ročník Berlinale

ČTK, BBC, RiK
31. 1. 2006 14:30
Berlín - Politika a fotbal, to jsou dvě témata 56. ročníku filmového festivalu v Berlíně.

"Budeme političtí jako vždy," prohlásil Dieter Kosslick, ředitel festivalu, jehož letošní ročník začíná čtyři měsíce před světovým šampionátem v kopané. Z politických děl bude zastoupena kupříkladu americká Syriana George Clooneyho, z fotbalových íránský Offside.

Hlavní soutěž hojně nabídne asijskou kinematografii či německá díla. Česká republika není zastoupena ani letos; východní část Evropy zastupuje film z Bosny. Kromě Bosny se snímkem Grbavica se o sošku medvěda dále utká třeba americký snímek Sydneyho Lumeta Dokažte mi vinu o nejdelším mafiánském procesu v zemi nebo britský snímek Road to Guantanamo.

Od 9. do 19. února přivítá Berlinale v německé metropoli i plejádu hvězd a režisérů. Z herců mají přijet Alan Rickman, Sigourney Weaverová, Isabelle Hupertová nebo Q'Orianka Kilchnerová. Mezi režisérskými hvězdami budou Robert Altman a Andrzej Wajda - ten převezme nedlouho před osmdesátinami ocenění za celoživotní dílo.

Mimo soutěž bude v hlavní kategorii uvedeno sedm snímků; tahákem má být digitalizovaná verze "klasiky", snímku Pat Garret a Billy the Kid od Sama Peckinpaha. Předsedkyní mezinárodní poroty bude britská herečka Charlotte Ramplingová.

Čestné ocenění za celoživotní dílo převezme kromě Wajdy jeden z nejrenomovanějších současných britských herců Ian McKellen.
Mezinárodní publikum ho zná hlavně jako Gandalfa v Pánu prstenů nebo Magneta ve zfilmované verzi komiksu X-Men.

V kategorii Panorama se festival soustředí na dvacetiletou historii filmů s homosexuální tematikou. Berlinale je tradičně prvním z velkých filmových festivalů v roce. Náklady na jeho pořádání se pohybují okolo 16 milionů eur.

Oficiální stránky festivalu naleznete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy