Americký soud Polanského sexuální případ neodložil

Kultura Kultura, Red Kul
22. 12. 2009 10:10
Začátkem roku Švýcaři řeknou, zda ho vydají do USA
Foto: Reuters

Los Angeles - Kalifornský odvolací soud zamítl žádost režiséra Romana Polanského a jeho losangeleských právníků, aby byl zbaven obvinění v nepřítomnosti. Polanski je obviněn již od roku 1977 ze sexu s třináctiletou dívkou.

Právníci argumentovali procedurálními chybami, jichž se prý dopustil soudce Lawrence Rittenband, který mezitím zemřel. Kalifornský soud žádost zamítl, nicméně uvedl, že nebere na lehkou váhu závažná obvinění vůči americkým úřadům. Vyzval obě strany, aby podnikly kroky k jejich objasnění.

Už dříve kalifornský soud uvedl, že nemůže rozhodnout bez Polanského přítomnosti u soudu. Právníci se proti tomu odvolali - ale výsledkem je nynější zamítavé rozhodnutí.

Foto: Reuters

Na rozhodnutí soudu čekal šestasedmdesátiletý Polanski ve Švýcarsku v domácím vězení; na své chatě v Gstaadu, kde ho hlídá elektronický monitorovací systém. Do luxusního resortu byl propuštěn po dvou měsících na kauci 4,5 milionu dolarů. Polanského sebrala v září ve Švýcarsku policie na americký zatykač, když přijel na filmový festival.

Rozhodující je tedy nyní proces, který běží ve Švýcarsku: USA totiž po zatčení požádaly také o vydání filmaře. Podle aktuálních informací Švýcaři "stále studují" americkou žádost o vydání i argumenty Polanského evropských právníků. Úřad prý kauzu "brzy začátkem příštího roku".

 
Foto: Reuters
Čtěte také:
Polanski možná z chaty uloví berlínského medvěda
Polanski opustil vězení. Proti vydání bojuje z chaty
Polanski dokončuje svůj nový film ze švýcarského vězení

Už předtím ale dali Švýcaři najevo, že není důvod režiséra filmů Rosemary má děťátko nebo Čínská čtvrť neposlat Američanům. A doporučili mu, aby sám o vydání požádal. Pak by ho prý čekal mírnější dvouletý trest.

Zatím si může režisér čekání krátit tím, že bude na dálku dohlížet na poslední dokončovací práce svého nového filmu Duch, adaptace politického thrilleru od Roberta Harrise. Film se má v únoru zúčastnit hlavní soutěže na výročním šedesátém Berlinale - a to by již mělo být jasné, jestli se Polanski festivalu zúčastní, nebo bude jeho ohlasy sledovat na dálku z USA.

I tam má ale pořád šanci na odložení kauzy klůli zmíněným chybám, přestože veřejné mínění za mořem mu není nakloněné. Jeho někdejší "sexuální partnerka" navíc několikrát žádala, aby byl případ odložen ad acta.

Foto: Aktuálně.cz

Šestasedmdesátiletý Polanski, který si získal světovou proslulost snímky jako Čínská čtvrť, Rosemary má děťátko a Pianista. Režisér polského původu s francouzským občanstvím je obviněn ze sexu s nezletilou. Pohlavní styk s mladistvou se považuje ve Spojených státech za znásilnění. Jeho advokáti uvádějí, že soudci při rozhodování v 70. letech v některých věcech pochybili.

Polanski dívku při natáčení podle tehdejší žaloby opil šampaňským a omámil léky. Čelil pak obvinění ze šesti činů, mimo jiné ze znásilnění pod vlivem drog, obtěžování dětí či sodomie. Přiznal se k mírnějšímu činu - k nezákonnému sexuálnímu styku. Soudce ostatní obvinění stáhl a poslal filmaře na tři měsíce do vězení.

Pak však změnil postoj a údajně chystal proti režisérovi nový proces. Polanski na to reagoval tím, že z USA v únoru 1978 uprchl. Od té doby žil ve Francii. Do Spojených států nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista.

 

Právě se děje

Další zprávy