Polanski možná z chaty uloví berlínského medvěda

Kultura Kultura, Red Kul
16. 12. 2009 13:25
Jeho nejnovější film bude soutěžit na Berlinale
Foto: Aktuálně.cz

Berlín - Nejnovější film Romana Polanského, který je ve Švýcarsku v domácím vězení kvůli sexuálnímu deliktu z USA z roku 1977, bude mít světovou premiéru na Berlinale. Diváci snímek The Ghost Writer poprvé uvidí v soutěži berlínského festivalu, kde bude usilovat o Zlatého medvěda.

Foto: Reuters

Režisér usiluje o to, aby americké soudy jeho případ odložily. Zároveň se ve Švýcarsku soudí o to, aby nebyl tak jako tak vydán za moře. Pokud tedy půjde vše podle jeho představ a film by uspěl, mohl by si pro cenu do Berlína sám dojet. V opačném případě by mu Medvěda doručili na chatu nebo až do amerického vězení.

Podle aktuálních informací Švýcaři "stále studují" americkou žádost o vydání i argumenty Polanského právníků. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Folca Galli rozhodne úřad kauzu Polanski "brzy začátkem příštího roku". Takže pořadatelé zřejmě budou vědět, zda režisérovi zamluvit pokoj.

Berlínská přehlídka se koná od 11. do 21. února. Organizátoři ve čtvrtek zveřejnili prvních sedm titulů, které se v 60. ročníku prestižní akce objeví v soutěži. "Soutěž k šedesátým narozeninám bude mix stylů a žánrů od vzrušujících nováčků po renomované tvůrce," říká ředitel festivalu Dieter Kosslick.

Scorseseho mysteriózní horor 

Kromě Polanského snímku v ní představí svůj nový film Prokletý ostrov i režisér Martin Scorsese. Mysteriózně hororové drama a s Leonardem DiCapriem, Markem Ruffalem či Benem Kingsleym se odehrává v roce 1954, kdy dva agenti vyšetřují na ostrově útěk vražedkyně z nápravného zařízení.

Foto: Aktuálně.cz

V té chvíli se na ostrov snese hurikán a způsobí nepokoje mezi chovanci nápravného zařízení. Film je adaptací románu Dennise Lehaneho, který je autorem knižních předloh k filmům Tajemná řeka a Gone, Baby, Gone.

Mezi sedmi zatím jmenovanými soutěžními snímky je i turecko-německý Bal Semiha Kaplanoglua, rakousko-německé drama Der Räuber režiséra Benjamina Heisenberga, indické romantické drama My Name Is Khan od Karana Johara, německo-íránský film Shekarchi režiséra Rafiho Pitttse a koprodukční snímek Na Putu režisérky Jasmily Zbanicové, která získala Zlatého medvěda před třemi lety za svůj snímek Grbavica o znásilněných bosenských ženách.

První Amerika od Čínské čtvrti

Foto: Aktuálně.cz

Polanski čeká na verdikty soudů v domácím vězení na své horské chatě v Gstaadu. Do luxusního sídla byl propuštěn z vězení ve Winterthuru na kauci 4,5 milionu dolarů.

Právě v den zatčení prý dokončil sestřih. Už z vězení pak vydal pokyny skladateli Alexandru Desplatovi, mimo jiné autorovi hudby pro Královnu nebo Benjamina Buttona.

Hlavního hrdinu příběhu o britském premiérovi obviněném z válečných zločinů ztvárnil Pierce Brosnan, druhou hlavní figurou je Ewan McGregor jako novinář, který mu pomáhá psát paměti. Ve filmu hraje i Kim Cattrallová (Samantha ze Sexu ve městě).

Robert Harris, který je autorem bestselleru Duch a napsal podle něj i scénář ke Polanského snímku, už v říjnu řekl, režisér chce i přes vazbu snímek dokončit včas pro plánovanou premiéru v Berlíně. 

Foto: Reuters

"Nevím, zda se film může povznést nad okolnosti a situaci, v níž se teď režisér nachází. Otestujeme horní mez názoru, že neexistuje nic takového jako nepříznivá publicita," prohlásil tehdy spisovatel.

Na premiéru tvůrci spěchají i proto, že chtějí  předběhnout datum vydání Blairových pamětí. Už od léta s filmem počítají distribuční společnosti mnoha evropských států.

Na území USA práva k distribuci dlouho nikdo nekoupil; možná v tom hrál roli i fakt, že že tamní veřejné mínění není režisérovi vůbec nakloněné. Nakonec ho ale před pár dny ujala firma Summit Entertainment, která stojí například za hitovou ságou Stmívání.

The Ghost Writer - původně pojemnovaný jen Ghost - je první Polanského film od Čínské čtvrti z roku 1974,  který se odehrává na americké půdě. Tu ale při natáčení od února do května "simulovaly" německé lokace, zejména ostrov Sylt.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Polanski požádal, aby šel jeho sexuální případ k ledu

Režisér žije ve Francii a od roku 1976 má její občanství. Švýcaři ho na základě mezinárodního zatykače vzali do vazby 26. září, když přijel do Curychu převzít na tamním filmovém festivalu cenu za celoživotní dílo.

 

Právě se děje

Další zprávy