Polanski opustil vězení. Proti vydání bojuje z chaty

Kultura Kultura, Red Kul
4. 12. 2009 17:25
Přišlo potvzení, že převedl kauci 4,5 milionu dolarů
Foto: Reuters

Ženeva - Roman Polanski v pátek po více než dvou měsících opustil vazbu na kauci ve výši 4,5 milionu dolarů. Filmař čekal ve vězení ve Winterthuru od 26. září na rozhodnutí, zda bude vydán do USA, kde čelí tři desítky let starému obvinění z pohlavního styku s nezletilou a znásilnění.

Nyní tedy bude režisér boj svých právníků se švýcarskou justicí sledovat sledovat s elektronickým náramkem ze své horské chaty v Gstaadu. Tady už na něj čekala rodina: manželka, herečka Emmanuelle Seignerová, a jejich dvě děti Elvis (9) a Morgane (16).

Foto: Reuters

Již na začátku týdne sněžné pluhy protáhly cestu k jeho sídlu a vězeňská služba s privátní security firmou přichystala elektronické sledovací zařízení. Poté se však ještě čekalo, až se vyřídí formality a Polanski sežene požadované peníze, resp. až přijde potvrzení o převodu z účtu.

Novináři a reportéři, kteří se několik dní houfovali před vězením, zřejmě přišli zkrátka. Úřady se podle agentur už ve čtvrtek večer rozhodly převést režiésra na "tajné místo" - a teprve odtud ho "tajně a tiše" přepravily na chatu. Prý aby z něj nebylo exotické zvíře v kleci pro média.

Policjení konvoj s majáky dorazil do chaty hodinu po pátečním poledni a auto s Polanským zajelo přímo do garáže, aniž prý někdo spatřil režisérovu tvář. Za dvacet minut policie odjela a filmařovi začal fungovat elektronický náramek, který by hlásil na bezpečnostní pult opuštění chaty.

Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti může Polanski mluvit s médii. Novinářům, kteří čekali u chaty, ale manželé po ochrance vzkázali, že mohou odejít, protože žádné prohlášení nebude.  

Foto: Reuters
Čtěte také:
Polanski dokončuje svůj nový film ze švýcarského vězení
Polanski bude na rozhodnutí o vydání čekat v base

Soud schválil kauci v půli minulého týdne a ministryně spravedlnosti se záhy nechala slyšet, že nevidí důvod, proč by se měli proti verdiktu odvolávat. Proto se spekulovalo, že Polanski už stráví víkend ve své chatě za 1,6 milionu dolarů postavené v populárním resortu celebrit, kterou již dřív nabízel do zástavy.

Peníze vládnou světu

Foto: Reuters

Možná si najde čas i na to, aby řídil dokončovací práce na svém nejnovějším filmu, politickém thrilleru Duch podle bestselleru Roberta Harrise, který napsal i scénář.

Za kauci ručí bytem v Paříži, což je podle soudu pro "staršího a zodpovědného otce" největší závazek. Peníze vládnou světu, komentoval kauzu po schválení kauce bývalý bernský prokurátor. Podle něho je velmi neobvyklé, aby se dostal na kauci ven někdo, kdo nežije nastálo ve Švýcarsku.   

Ani úspěšnou kaucí však kauza samozřejmě nekončí. Polanski bude dál bojovat proti tomu, aby ho Švýcarsko poslalo k soudu do Spojených států. Jen v příjemnějších podmínkách chaty, kterou již jednou nabízel do zástavy.

USA o vydání požádaly oficiálně Švýcarsko v půli října. Z luxusu horského sídla bude Polanski sledovat, jak jeho advokáti přednesou před soudem v Californii  tento měsíc žádost, aby bylo obvinění proti jeho osobě zcela zrušeno.  

Dá se předpokládat, že propuštění na kauci znovu odstartuje debaty o Polanského vině a potrestání. Po počáteční obraně se od něj odvrátili francouzští a polští politici, věrní mu zůstali jen evropští filmaři. Jejich zámořské kolegy z Hollywoodu "citlivé" sexuální téma spíš odradilo.  

Nechte ho už být

Foto: Reuters

Dlouhý pobyt ve vězení režisér podle svých právníků špatně snáší po fyzické i psychické stránce. Švýcaři už předtím dvakrát odmítli Polanského žádost na kauci s tím, že se obavájí jeho útěku. Režisér má francouzské občanství a Francie své občany nevydává.

To všechno vedlo ke spekulacím, že filmař by se mohl paradoxně sám vydat do USA. Pokud nebude obvinění zrušeno a šestasedmdesátiletý filmař rozhodne dál se svými advokáty bojovat proti vydání, bude to i mimo mříže dlouhá cesta, protože obě strany se mohou několikrát odvolat.

Švýcarské ministerstvo spravedlnosti - které stojí o to, aby kauza zmizela ze světových médií - mu proto doporučilo, aby se vydání nebránil. Pak by ho čekal proces bez průtahů a prý by to "spravily" dva roky vězení. Taková je sazba za méně závažný trestný čin, sex s nezletilou, který už režisér před lety přiznal.

Podle právníků je navíc skoro jisté, že Polanski boj prohraje - a pak by nemohl počítat se shovívavostí americké strany.  Za mořem by mu mohla v případě dobrovolného vydání pomoci i údajná oběť sexuálního skandálu.

Samantha Geimerová nedávno požádala kalifornský soud, aby případ zastavil. Stěžuje si, že jí mediální zájem vyvolaný zatčením slavného tvůrce způsobil zdravotní problémy a že má obavy o práci.

Foto: Archiv

Režisér se v roce 1977  k pohlavnímu styku s tehdy nezletilou Samanthou přiznal. Později ze Spojených států kvůli obavě z dlouholetého vězení uprchl a nikdy se tam už nevrátil.

Tentokrát jsme to věděli dopředu

Podle amerického veřejného mínění to sice vypadalo, že rozhořčení Američané by si pro Polanského i doplavali, aby ho mohli potrestat. Agentura AP však tvrdí, že na možnost režisérova zatčení je upozornilo samo Švýcarsko.

Švýcaři režiséra na základě mezinárodního zatykače zadrželi 26. září, když přijel do Curychu převzít na festival cenu za celoživotní dílo. Z e-mailů, které AP získala, vyplývá, že švýcarské ministerstvo spravedlnosti 22. září informovalo Američany, že Polanski je očekáván.

Švýcaři se prý amerických kolegů jen dotazovali, zda požádají o zatčení režiséra, na kterého vydali mezinárodní zatykač. Ministerstvo je přesvědčeno, že jednalo správně.

Jeho mluvčí Folco Galli řekl, že pouze chtěli vědět, zda je zatykač stále platný. Poté, co jim to americká strana potvrdila, muselo prý Švýcarsko na základě smlouvy Polanského zatknout.

Je samozřejmě otázkou, proč se Švýcaři k vazbě "rozhoupali" až tentokrát. Polanski k nim zajíždí pravidelně a má tam luxusní chatu, kterou nyní neúspěšně nabízel jako záruku za propuštění z vazby. Mluvčí tvrdí, že oproti předchozím návštěvám byla ta zářijová dopředu známá.

Už krátce po zatčení se ale objevily komentáře, že Švýcarsko si tím chce vylepšit pošramocenou pověst u Spojených států. Alpská země podle tamních médií totiž nechtěla USA poskytnout bankovní informace, o které žádali američtí vyšetřovatelé.

 

Právě se děje

Další zprávy